Pressmeddelande
Från (None)
2009-10-09 10:00


Årets mål passerat – en framgångsrik satsning på Frisktandvård


Allt sedan Folktandvården i Västra Götaland började erbjuda Frisktandvård, det vill säga ett 3-årigt avtal om tandvård till fast pris, så har kurvan på antalet tecknade avtal varit stadigt stigande. Redan nu har årets mål på 50 000 tecknade avtal passerats och framgången fortsätter.

– Framgången med Frisktandvård är mycket glädjande och ett bevis på att satsningen på att behålla det friska friskt, hela livet är helt rätt. Våra barn och ungdomar kommer att behålla en mycket god tandstatus långt upp i livet. Dessutom ges våra äldre kunder en möjlighet att till fast pris upprätthålla, eller rent av att förbättra sin tandstatus, berättar tandvårdsstyrelsens ordförande Lena Hult.
Erbjudandet om tandvård till fast pris har blivit mycket populärt bland många vuxna i olika åldrar. Det är också ett lämpligt sätt att få unga vuxna att fortsätta gå till tandläkaren.

Tryggt och service
Själva konceptet med Frisktandvård innebär en trygghet i och med att man som kund får koll på sina tandvårdskostnader, får ett personligt program för hur man ska sköta sina tänder hemma i badrummet och blir regelbundet kallad till tandläkare eller tandhygienist. På så vis leder Frisktandvården till förbättrad tandhälsa.
– Att kostnaden för tandvård på sikt minskar genom att fler kunder kan behålla en god tandstatus är helt klart ett "Vinna-Vinna"koncept.", menar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.
Frisktandvård är en av Folktandvårdens viktigaste strategier för att nå den uttalade visionen – frisk i munnen hela livet. Under hösten har Folktandvården satsat på 21-åringarna och  erbjudit Frisktandvård. Många i den åldern lämnar Folktandvården med friska tänder för att sedan inte ha någon tandvårdskontakt på flera år och kommer tillbaka först då det visar sig problem i munnen. Problem som kan vara svåra att rätta till. Förhoppningen är att minst hälften av alla 21-åringar tecknar ett frisktandvårdsavtal för att fortsätta hålla sig friska i munnen.

Frisktandvård – tandvård till fast pris
Alla vuxna från 22 år *) kan teckna avtal om Frisktandvård med Folktandvården. I avtalet ingår all ersättningsberättigad vård i form av undersökningar och utredningar, hälsofrämjande insatser, behandling av sjukdoms- och smärttillstånd, samt reparativ vård inklusive singelkronor. Modellen innehåller tio premiegrupper, där kostnaden varierar mellan 35 kronor i månaden och 812? kronor i månaden. Syftet är att upprätthålla en kontinuerlig tandvårdskontakt, att hjälpa kunden att behålla sin friska mun och att förebygga sjukdom. Avtalet kan också flyttas med inom Folktandvården i Sverige.

Mer information om Frisktandvård får du på www.frisktandvarden.se

*) I Västra Götalandsregionen är barn- och ungdomstandvården avgiftsfri till och med det år du fyller 21 år.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdschef, tfn: 031-345 05 15, 070-553 49 91, ansvarig för drift och utveckling av Frisktandvård


Läs meddelandet som PDF