Pressmeddelande
Från (None)
2009-04-17 09:00


En dag för friskare tänder


Tisdag 21 april är det gemensam frisktandvårdsdag på alla Folktandvårdens kliniker i Fyrbodal (Dalsland, norra Bohuslän och Göta Älvdalen). Många patienter som är kallade till tandläkarbesök denna dag kommer att få information och erbjudande om Frisktandvård, tandvård till fast pris från 35 kronor i månaden.

– Frisktandvård är inte bara en trygghet för dig som privatperson eftersom du vet vad det kommer att kosta varje månad, det handlar också om din hälsa. Det säger Karin Melander som är tandvårdschef i Fyrbodal, och fortsätter: – Det är också en vinst för hela samhället på sikt, eftersom vi vill att Frisktandvård ska leda till lägre vårdkostnader.

Många ungdomar som lämnar den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården gör idag ett långt uppehåll innan de går till tandläkaren igen. Det innebär en ökad risk för sämre tandhälsa och högre vårdkostnader. Frisktandvård hjälper patienterna att hålla tänderna friska livet ut.

Sedan april 2007 erbjuder Folktandvården Västra Götaland Frisktandvård, 3-åriga avtal om tandvård till fast pris, vilket över 38.000 patienter hittills tecknat. Alla vuxna från 22 år*) kan teckna avtal. I frisktandvårdsavtalet ingår ersättningsberättigad vård i form av undersökningar och utredningar, förebyggande vård, lagningar inklusive kronor på enstaka tänder, tanduttagningar, rotbehandlingar och akuttandvård. I avtalet ingår också ett individuellt anpassat egenvårdsprogram, som patienten följer. Det är möjligt att flytta med sig sitt avtal till en annan folktandvårdsklinik inom hela Sverige, vilket medför att patienten även fortsättningsvis kallas för regelbunden kontroll till tandläkaren, trots att man flyttar till annan ort.

Pressen är välkommen under frisktandvårdsdagen, och kontaktar då själv den klinik man vill besöka. Du hittar våra kliniker på www.vgregion.se/folktandvarden

Om Folktandvården
Folktandvården Västra Götaland jobbar efter visionen ”Frisk i munnen hela livet” och verksamheten består av allmäntandvård och specialisttandvård. Vi ansvarar också för klinisk grundutbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt specialistutbildning såväl nationellt som internationellt. Vi har 170 kliniker, ca 3000 anställda och omsätter omkring 1,8 miljarder kronor.

*) I Västra Götalandsregionen är barn- och ungdomstandvården avgiftsfri till och med det år du fyller 21 år.



Kontaktperson: Karin Melander, tandvårdschef, E-post karin.melander@vgregion.se, Mobiltelefon 0702 - 43 17 44


Läs meddelandet som PDF