Pressmeddelande
Från (None)
2010-08-30 15:00


Folktandvården Sverige tillsammans för bättre tandhälsa med Frisktandvård - tandvård till fast pris


Representanter från alla Folktandvårdsorganisationer i Sverige möts i Tylösand den 1 september för att utbyta kunskap och erfarenheter om Frisktandvård, tandvård till fast pris, samt ta del av aktuell forskning om Frisktandvård.

Sedan 2008 finns en nationell modell för Frisktandvård som samtliga folktandvårdsorganisationer har kommit överens om. 1 januari 2011 ansluter sig de sista landstingen till denna modell, vilket innebär att patienterna bland annat erbjuds samma avtalsinnehåll oavsett var i landet de bor.

- Den nationella modellen skapar tydlighet och underlättar mycket för de frisktandvårdspatienter som flyttar inom Sverige säger tandvårdschef Ann-Charlotte Sundelin, Folktandvården Västra Götaland.

Forskning om Frisktandvård

Ett antal forskningsprojekt har tittat närmare på effekterna av Frisktandvård, både ur ett hälsoperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv. Under konferensen i Tylösand får deltagarna ta del av de forskningsresultat som hittills finns att tillgå. Bland föreläsarna återfinns Gunnel Hänsel Petersson, universitetslektor på Malmö Högskola, Magnus Hakeberg, professor Göteborgs Universitet, Pontus Berggren, förvaltningsekonom Folktandvården Västra Götaland samt Veronica Johansson, Odont dr Malmö Högskola.

Konferensen arrangeras av Folktandvården Västra Götaland på uppdrag av Sveriges Folktandvårdsförening och i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting.

Mer information om Frisktandvård

Frisktandvård är ett avtal om regelbunden tandvård till fast pris. Avtalskostnaden anpassas efter individens tandvårdsbehov. Ett personligt vårdprogram tas fram utifrån en riskbedömning som tandläkaren eller tandhygienisten gör. Programmet omfattar både egenvård, förebyggande vård och behandling.
Syftet är att upprätthålla en kontinuerlig tandvårdskontakt och att hjälpa patienten att behålla sin friska mun och förebygga sjukdom. Med detta skapas en effektiv tandvård med betoning på hälsofrämjande insatser och egenvård. I dagsläget finns ca 290.000 patienter i Sverige med frisktandvårdsavtal.



Kontaktperson: Ann-Charlotte Sundelin, mobiltelefon 070-55 34 991


Läs meddelandet som PDF