Pressmeddelande
Från (None)
2009-11-04 16:00


Rapport från Folktandvårdens styrelse 4 november

Folktandvården kraftsamlar för framtiden


Fortsatt god kontroll på ekonomin

Månadsrapporten för september månad visar att Folktandvården är en ekonomiskt mycket medveten organisation med fortsatt god kontroll på ekonomin. 87 % av Folktandvårdens kliniker visar positivt resultat och personalförsörjningen är fortsatt god. 

Verksamhetsplan 2010

Folktandvården arbetar för god hälsa. Inriktningen för 2010 är att fortsätta verka för en god munhälsa hos hela befolkningen, där det förebyggande arbetet är en viktig del. Folktandvården gör en stor satsning på barnen genom att besöka regionens grundskolor för att hålla tandhälsolektioner om munhälsa och tobak samt fluorlacka alla barn. Under 2010 utökas satsningen och omfattar alla barn och ungdomar mellan 0-16 år i hela Västra Götalandsregionen och utökad förebyggande tandvård till barn med sämre tandhälsa eller särskilda behov. Dessutom samarbetar Folktandvården med bland annat barnavårdscentraler för att barnen ska få goda matvanor och för att stärka föräldrarna i hur de bäst hjälper sina barn att ha friska tänder.

En annan del av Folktandvårdens förebyggande arbete är Frisktandvården, tandvård till fast pris i tre år, som erbjuds alla vuxna patienter. Med Frisktandvård får patienten, utöver undersökning och rehabilitering, stöd med sin förebyggande egenvård och även en ekonomisk anledning att lägga tid på den. Det är något som är centralt för en långsiktigt god munhälsa som i sin tur leder till lägre tandvårdskostnader. Folktandvården utvecklar Frisktandvården vidare under 2010 som ett konkurrenskraftigt alternativ och det blir en förstärkning av Folktandvården som en organisation som satsar på hälsa!

Samtliga specialiteter inom tandvård finns tillgängliga för patienter i alla regiondelar. Under 2010 kommer ytterligare steg att tas mot målet att få en samlad organisation för Folktandvårdens specialisttandvård som ska kunna erbjuda regionens invånare vård på lika villkor. Tillgängligheten förbättras inom vissa specialiteter i vissa delar av regionen och genom att ytterligare arbeta med gemensamma prioriteringar blir det lättare att jämföra köerna till olika specialiteter. 

Budget 2010 - beställningar av tandvård klara

Folktandvården och samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder i regionen har nu kommit överens om omfattningen på den barn- och ungdomstandvård samt specialisttandvård som Folktandvården ska utföra under 2010. Överenskommelserna innebär besparingar för Folktandvården om 37 miljoner kronor, vilket leder till en minskning av antalet utbudspunkter i Södra Bohuslän, Södra Älvsborg och FyrBoDal. I och med överenskommelserna för nästa år råder konkurrensneutralitet inom allmäntandvården fullt ut, dvs Folktandvården verkar helt och hållet på en konkurrensutsatt marknad. 

Satsning på ökad kompetens om äldres tänder

Folktandvården Västra Götaland har skapat landets första centrum för äldretandvård för att ytterligare satsa på äldre människors tandhälsa. Folktandvårdens kompetens om tandvård för äldre är bland den främsta i landet och nu finns finns lokala nätverk i regionen mellan Folktandvården och pensionärsorganisationer, äldrevård och primärvård med flera. Totalt sett ingår cirka 550 personer i nätverket. Folktandvården har också kartlagt hur mycket munvårdsutbildning det ingår i vårdutbildningar i regionen, till exempel för sjuksköterskor, personliga assistenter, läkare, vårdbiträden och arbetsterapeuter. Resultatet visar att det överlag är alltför lite utbildning i munvård och det finns stora variationer mellan utbildningarna.

Koncentration av mottagningar för fortsatt hög kvalitet

Mot bakgrund av minskade ambitioner från beställarnämnderna får Folktandvårdens allmäntandvård i FyrBoDal ett minskat uppdrag 2010. Det medför vissa effektiviseringar för att säkra att Folktandvården även framöver kan stå för hög kvalitet och en ekonomi i balans. Förändringarna innebär att utbudspunkterna i Lödöse, Ellös och Sjuntorp avvecklas och patienterna erbjuds istället att komma till Lilla Edet, Henån, Svanesund eller någon av mottagningarna i Trollhättan. Samtidigt satsar Folktandvården kraftigt på att möta barn och ungdomar ute på skolorna i området för att hålla munhälsolektioner och fluorlacka alla barn. Framöver ska Folktandvårdens mottagningar i Trollhättan utredas avseende hur många det bör finnas och var de bör ligga, med utgångspunkt att stärka Folktandvårdens varumärke och fokusera på service, kompetens och hälsa.

Riktlinjer vid omställningsarbete med anledning av övertalighet

Folktandvårdens ekonomiska förutsättningar för 2010 innebär att personalminskningar är nödvändiga, något som orsakar övertalighet av framförallt tandsköterskor. Folktandvården ska nu kartlägga samtliga pensionsavgångar av tandsköterskor och yrkesgrupper med motsvarande kompetens för perioden 2009-2011. Från och med nu ska samtliga lediga tandskötersketjänster och andra lediga tjänster som kräver tandsköterskekompetens i första hand erbjudas medarbetare som behöver ny placering. Folktandvården vill också disponera tidigare års överskott för att erbjuda kompetensutveckling för berörda grupper.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn 0705-561784
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-931190 Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-450028 Karin Melander, allmäntandvårdschef FyrBoDal, tfn: 0702-431744


Läs meddelandet som PDF