Pressmeddelande
Från (None)
2009-12-17 15:30


Rapport från Folktandvårdens styrelse 17 december

Framtiden i fokus för Folktandvården


Vägen mot vår vision: Frisk i munnen hela livet

Då konkurrensen inom tandvården ökar har Folktandvården startat ett strategiarbete kring vision, hälsomål och inriktningsmål som ska tydliggöra verksamhetens väg in i framtiden.

– Detta strategiarbete startade redan 2007, säger Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande och givetvis är samtliga kliniker och medarbetare involverade. Målet är att Folktandvården i Västra Götaland ska kunna upplevas som den mest attraktiva vårdgivaren och den mest attraktiva arbetsgivaren på marknaden.

Folktandvårdens vision Frisk i munnen hela livet vilar på tre kärnvärden:

– Kärnvärdet hälsa står för att vi med vår höga kvalitet ska bibehålla våra kunders hälsa och förebygga och behandla alla typer av tandsjukdomar, berättar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse.

Med kärnvärdet kompetens vill vi befästa vår position som ledande aktör inom kompetens- och kunskapsutveckling. Något som grundar sig i vår utbildning av tandhygienister, allmän- och specialisttandläkare samt forskning som vi bedriver tillsammans med Institutionen för Odontologi vid Göteborgs universitet.

– Kärnvärdet service ska prägla vårt bemötande med tillgänglighet, omtanke, tydlig kommunikation och garantiåtagande i fokus, fortsätter Lars-Inge. För det är kundernas upplevelse av oss som avgör framgången.

Nödvändiga avvecklingar - en del i framtidsarbetet

Mot bakgrund av minskade ersättningar från Hälso- och sjukvårdsnämnderna till 2010 har en översyn av Folktandvårdens utbudspunkter genomförts. Syftet är att skapa en effektiv och långsiktigt hållbar verksamhet. I våra åtaganden för 2010 ingår att erbjuda minst en utbudspunkt per kommun.

– De nya ekonomiska ramarna från våra beställare för 2010 innebär att vi föreslår att avveckla några av våra befintliga utbudspunkter, säger Lena Hult. Motivet är, förutom effektivisering och samordning av resurser, till exempel att reducera kostnader för utrustning, underlätta rekrytering och kunna erbjuda nyrekryterade tandläkare handledning.
 
– Vår närvaro med undervisning och fluorlackning i skolorna är exempel på befintliga åtaganden vi har som underlättar för barn och ungdomar.

– Att flytta ihop dessa mottagningar med en närliggande större innebär minskade kostnader för såväl investeringar som administration. Samtidigt förstärker det sannolikt våra kunders uppfattning om oss som hälsoinriktade, kompetenta och serviceinriktade, kompletterar Lars-Inge.

De mottagningar som styrelsen föreslår ska avvecklas under 2010 är:

  • Östra Frölunda i Svenljunga kommun föreslås avvecklas och flytta sin verksamhet till Överlida, en av kommunens fyra mottagningar.
  • Hillared föreslås avvecklas och flyttas till Svenljunga då en ny lokal hittas.
  • Marstrand i Kungälvs kommun föreslås avvecklas och flytta sin verksamhet till Kärna alternativt Ytterby, två av kommunens fem utbudspunkter.
  • Nösnäs i Stenungsunds kommun föreslås avvecklas och flyttas till den befintliga mottagningen på Strandvägen, cirka två kilometer bort.

Resultatdelning - för långsiktig ekonomisk utveckling

En ekonomi i balans är en viktig förutsättning för att driva och utveckla Folktandvården. Grunden för en positiv ekonomi finns i verksamheten - på varje enskild tandvårdsklinik. För att säkerställa Folktandvårdens ekonomi på lång sikt och samtidigt uppmuntra medarbetarna att nå fastställda verksamhetsmål beslutade styrelsen idag att införa föreslagen modell för resultatdelning under 2010.

Resultatdelning faller ut när överenskomna måltal och ekonomiskt resultat är uppfyllda. Måltalen inom allmäntandvården omfattar barn- och ungdomstandvård, miljödiplomering, rehabiliteringsplaner för långtidssjukskrivna medarbetare och antal tecknade Frisktandvårdsavtal - tandvård till fast pris. Inom specialisttandvården finns måltal för att begränsade köer inom respektive specialitet. Målen överensstämmer väl med ägarens krav och hälso- och sjukvårdsnämndernas beställningar.

– Resultatdelning finns redan i organisationen idag och vi har positiva erfarenheter. Modellen som införs 2010 är ytterligare utvecklad och vi ser det som ett bra sätt att styra mot gemensamma mål samtidigt som vi säkrar ekonomin. Vilket gör att vi kan fortsätta utveckla Folktandvården, säger Lena Hult. Resultatdelningen avser endast den konkurrensutsatta verksamheten.

Ekonomi i balans och ökad Frisktandvård

Månadsrapporten för oktober 2009 visar ett fortsatt positivt resultat i Folktandvårdens ekonomi. Folktandvården redovisar även en fortsatt aktiv investeringsverksamhet och åtta kliniker har under året genomgripande renoverats eller etablerats i nya lokaler.

Sjukfrånvaron har en positiv utveckling och fortsätter minska, från 5,8 procent i oktober 2008 till 4,9 procent motsvarande period i år.

Antal tecknade Frisktandvårdsavtal fortsätter att öka. Drygt 52 300 personer i Västra Götaland hade anslutit sig till Frisktandvård - tandvård till fast pris, vid oktober månads utgång.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28, Kjell Einarsson, ekonomichef, tfn: 0707-95 33 51


Läs meddelandet som PDF