Pressmeddelande
Från (None)
2009-06-17 15:00


Folktandvårdens styrelsemöte 17 juni

Folktandvården vill skapa Tandhälsans hus i Vänersborg


Satsning på Tandhälsans hus i Vänersborg

Folktandvårdens styrelse beslutade idag att satsa på Tandhälsans hus i Vänersborg. Det innebär att de två nuvarande mottagningarna i Vänersborg (Torpa och Belfrage) slås samman till en mottagning i Tandhälsans hus.

- Tandhälsans hus i Vänersborg blir en slagkraftig enhet och ger Folktandvården ännu bättre möjligheter att möta kunderna utifrån deras behov av tandvård. Satsningen på Tandhälsans hus ger också en bättre arbetsmiljö, underlättar handledning av nya tandläkare och bidrar till att få ekonomin i balans, menar Lena Hult, styrelsens ordförande. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad (HSN 3) har informerats om satsningen på Tandhälsans hus och nämnden är positiv till förändringen. 

- Självklart har vi diskuterat förslaget med våra fackliga organisationer inom allmäntandvården i FyrBoDal och även de godkände förslaget. Det är roligt att få genomföra en så här positiv förändring till glädje för våra kunder i Vänersborg och därmed också för oss, säger Karin Melander, tandvårdschef för allmäntandvården i FyrBoDal.

Riktlinjer vid studieresor och konferenser

Regionfullmäktige resepolicy syftar till säker arbetsmiljö, miljöanpassat och kostnadseffektivt resande och att resande ska ske när det behövs. Folktandvården har sedan tidigare fastslagit lokala riktlinjer och rutiner för resor i tjänsten med utgångspunkt i regionfullmäktiges policy. Styrelsen har idag dessutom fastslagit riktlinjer för studieresor och konferenser, eftersom dessa kräver särskilda ställningstaganden. Riktlinjerna bygger på gällande skattelagstiftning.

Fortsatt stabil ekonomi inom Folktandvården

Folktandvårdens månadsrapport för april visar en fortsatt kontrollerad kostnadsutveckling i jämförelse med 2008. Grunden i Folktandvårdens ekonomi är den samlade klinikverksamheten och en framgångsfaktor för en verksamhet i ekonomisk balans är andelen kliniker med positivt resultat. Efter april månad redovisar 72 % av klinikerna ett positivt resultat.  

Folktandvårdens syn på revidering av riktlinjer för informationssäkerhet i Västra Götalandsregionens verksamheter

Folktandvårdens styrelse är positiv till att riktlinjer för informationssäkerhet i Västra Götalandsregionens verksamheter ska tas fram. Folktandvården har påbörjat arbetet att skapa en säkerhetskultur och säkerhetsarbete så att informationssäkerhet inom Folktandvården tillvaratas utifrån medborgarnas krav på integritet, rättsäkerhet och god service. Styrelsen kommer att verka för att regionens riktlinjer implementeras i detta arbete.

Samordnad beställning av tandvård

Enligt regionfullmäktiges uppdrag ska Västra Götalandsregionens beställning av tandvård från Folktandvården samordnas utifrån vård på lika villkor. Inför 2010 ska den samordnade beställningen vara klar senast 30 september. Folktandvårdens styrelse har dock inte blivit inbjuden till dialog och överläggningar och saknar därför information om beställningsprocessen. Vid dagens möte vill styrelsen förvissa sig om att regionfullmäktiges uppdrag genomförs inom tidplanen och hemställer därför till regionstyrelsen att vidta åtgärder.

Enligt Folktandvårdens styrelse står en samordnad beställning för helhetssyn i regionen, enhetliga uppdrag och principer för ersättning av dessa, att lika uppdrag ersätts på samma nivå och att uppföljningen av uppdragen är gemensam. Utöver det ska det finnas utrymme för lokala beställningar av tandvård, som är specifika för varje nämnd.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-450028, Karin Melander, tandvårdschef för allmäntandvården i FyrBoDal, tfn: 0702-431744.


Läs meddelandet som PDF