Pressmeddelande
Från (None)
2008-11-20 15:00


Rapport från styrelsemöte 20 november

Folktandvården vill sänka vissa priser


Folktandvården vill sänka vissa priser
I samband med att regeringen införde ett nytt statligt tandvårdsstöd den 1 juli i år tog Folktandvården fram en ny prislista, anpassad till det nya stödet. Den prislistan beräknades innebära att vuxentandvården fick kostnadstäckning. Beräkningen baserades på den information som fanns tillgänglig då. Folktandvården har analyserat utfallet av den nya prislistan och föreslår nu en sänkning av priset på vissa åtgärder, bland annat på implantatbehandlingar.

När det gäller implantatbehandlingar har inköpspriserna sänkts sedan prislistan beräknades. Dessutom har Folktandvården under hösten ökat kunskapen och förståelsen för hur det statliga stödet är tänkt att fungera, vilket möjliggör en sänkning av själva implantatarbetet. Det medför att en större del av priset blir karensgrundande, vilket leder till ett lägre pris för kunden.

Styrelsen har godkänt de föreslagna sänkningarna och det slutgiltiga beslutet fattas av regionfullmäktige i februari.

- Folktandvårdens priser ska täcka våra kostnader men vi vill självklart inte ta för mycket betalt av våra kunder och patienter. Det känns därför väldigt bra att föreslå denna sänkning, säger Lena Hult, styrelsens ordförande.

Fortsatt framgång för Frisktandvård
Nu har över 32 000 personer i Västra Götaland valt att teckna avtal med Folktandvården om tandvård till fast pris, så kallad Frisktandvård. Hela allmäntandvården inom Folktandvården erbjuder Frisktandvård.

Ekonomimodell 2009
Styrelsen diskuterade under torsdagens möte utformningen av en gemensam ekonomimodell inför 2009. Ekonomimodellen innehåller en beskrivning av budget- och investeringsprocessen samt förslag till hur en resultatdelningsmodell skulle kunna utformas för förvaltningen.

-------------------------------------------------------------------------

Om Folktandvården

Folktandvården Västra Götaland jobbar efter visionen "Frisk i munnen hela livet" och verksamheten består av allmän tandvård och specialisttandvård. Vi ansvarar också för klinisk grundutbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt specialistutbildning såväl nationellt som internationellt. Vi har 170 kliniker, ca 3000 anställda och omsätter omkring 1,8 miljarder kronor.

 



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-561784
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-931190 Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-450028


Läs meddelandet som PDF