Pressmeddelande
Från (None)
2009-04-23 14:00


Rapport från tandvårdsstyrelsen 23 april

Folktandvården arbetar för bättre klimat


Folktandvården positiv till klimatstrategi
Folktandvårdens styrelse ställer sig positiv till regionstyrelsens förslag till klimatstrategi. Strategin syftar till att minska Västra Götalands beroende av fossil energi senast 2030 och samtidigt stärka konkurrenskraften för regionens näringsliv.

- Självklart ska vi verka för att strategin, där det är möjligt, efterlevs även inom Folktandvården, säger Lena Hult, ordförande och fortsätter: - Vi arbetar redan idag med vissa delar av klimatstrategin och det arbetet kommer förstås att fortsätta. Till exempel effektiviserar vi energianvändningen både vid nybyggnation av kliniker och vid våra befintliga kliniker. Våra kliniker är också miljödiplomerade. Det innebär bland mycket annat att regionens resepolicy är väl känd hos våra medarbetare och det ger positiva effekter på klimatet. Ytterligare ett exempel är att vi inför digital röntgen 2010, vilket ger en betydande minskning av godstransporter till och från våra kliniker.   

Över 39 000 personer har Frisktandvård
Hittills har över 39 000 personer anslutit sig till Frisktandvård hos Folktandvården, dvs tandvård till fast pris.

- Intresset från allmänheten är stort. Det gläds vi åt eftersom Frisktandvård inte bara är en trygghet för dig som privatperson då du vet vad det kommer att kosta varje månad. Det handlar också om din hälsa, säger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.

Ekonomin fortsatt god inom Folktandvården
Folktandvården har efter februari lämnat årets första månadsrapport till regionstyrelsen. Utfallet avviker endast marginellt från budget och har samma storlek som resultatet efter februari 2009. För 2009 har regionstyrelsen godkänt att Folktandvården får använda 8 miljoner kronor av tidigare års överskott. Denna summa ska användas för att säkerställa vattenkvaliteten i Folktandvårdens behandlingsutrustningar enligt Socialstyrelsens normer, därmed är Folktandvårdens nuvarande prognos för hela året -8 miljoner kronor. 

 

Om Folktandvården
Folktandvården Västra Götaland jobbar efter visionen ”Frisk i munnen hela livet” och verksamheten består av allmäntandvård och specialisttandvård. Vi ansvarar också för klinisk grundutbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt specialistutbildning såväl nationellt som internationellt. Vi har ca 170 kliniker, ca 3000 anställda och omsätter omkring 1,8 miljarder kronor.



Kontaktperson: Lena Hult, styrelsens ordförande, tfn 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vica ordförande, tfn 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn 0706-450028


Läs meddelandet som PDF