Pressmeddelande
Från (None)
2008-05-08 09:30


Rapport från tandvårdsstyrelsen 8 maj


Folktandvården fasar ut miljö- och hälsofarliga ämnen
Miljönämnden har föreslagit en regiongemensam strategi som syftar till att fasa ut miljö- och hälsofarliga kemikalier och produkter inom vården. Tandvårdsstyrelsen ställer sig i stort sett bakom strategin men menar att utbytet av kemikalier ska ske i takt med att det finns alternativ av lika god kvalitet.

Starka dofter bör undvikas i Folktandvården 
Tandvårdsstyrelsen ställer sig bakom regionens förslag att starka dofter inom regionens verksamheter ska undvikas. Enligt förslaget ska riktlinjer gälla för produkter för tvätt, rengöring och lokalvård, hygien- och kosmetikaprodukter hos personal samt en rökfri miljö för personal och patienter.
  - Självklart vill vi att alla våra kunder ska kunna komma till oss utan att få allergiska bekymmer, så detta tycker vi ska gälla även inom Folktandvården, menar Lena Hult, styrelsens ordförande.

Ekonomi i balans och god tillgänglighet
Delårsrapporten efter det första kvartalet visar att resultatet uppgår till 15,9 mkr och det råder balans i ekonomin. Möjligheten att ta emot nya kunder är god tack vare ett förbättrat vakansläge inom allmäntandvården. Inom specialisttandvården har rekrytering och bemanning av ST-tjänster påbörjats för att också där förbättra möjligheten att ta emot nya patienter.
  -  Det är glädjande att förvaltningen har en god ekonomisk hushållning och hög kvalitet. Det är ett signum för Folktandvården, säger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.  

Förbättrad vattenkvalitet i behandlingsstolen
Kvaliteten på det vatten man sköljer munnen med vid en undersökning kan i vissa fall vara av sämre kvalitet, inom hela tandvården. Tandvårdsstyrelsen beslutade idag att vattenkvaliteten i Folktandvårdens behandlingsstolar ska förbättras.
  - Vattnet du sköljer munnen med hos tandläkaren idag är inte hälsofarligt men vi vill ligga i framkant och säkerställa att Folktandvårdens kunder får vatten av den höga kvalitet som Socialstyrelsen rekommenderar, säger Lena Hult.
Folktandvården har idag cirka 1250 behandlingsstolar och av dessa behöver uppskattningsvis 1000 stycken åtgärdas under åren 2008-2011. Tandvårdsstyrelsen föreslår därför regionstyrelsen att eget kapital får användas motsvarande 10 mkr för att genomföra åtgärder som säkerställer vattenkvaliteten enligt gällande normer.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: tfn 0705-561784,
Lars-Inge Stomberg, vice ordöfrande, tfn: 0709-931190, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-450028


Läs meddelandet som PDF