Pressmeddelande
Från (None)
2008-03-13 14:30


Rapport från tandvårdsstyrelsens möte 13 mars


Frisktandvården i mål - och ökningen fortsätter

Folktandvården har erbjudit Frisktandvård sedan april 2007, som ett led i satsningen på att bidra till bättre tandhälsa. Målet för införandet sattes till 17 000 tecknade avtal senast den 31 mars 2008, ett mål som passerades redan i februari.

– Vi är givetvis glada att fler och fler väljer att teckna sig för Frisktandvård eftersom det leder till en vinst både för individen och samhället på sikt, säger Lena Hult, styrelsens ordförande, och fortsätter: - Alla områden i regionen har kommit igång ordentligt med att erbjuda Frisktandvård och nu är det bara att fortsätta. Vi hoppas nå 25 000 avtal till årets slut och det tror vi starkt på att vi kommer att klara.

Förlängning av uppsökande verksamhet i område Fyrbodal 

I områdena för hälso- och sjukvårdsnämnderna 1-3 (Fyrbodal) och större delen av 9 och 10 (Skaraborg) utför Folktandvården den uppsökande verksamheten inom tandvård. Verksamheten i områdena för dessa nämnder har väl fungerande vårdkedjor och antalet patienter som får nödvändig tandvård är fler än i övriga regiondelar. Under förra året besökte Folktandvården drygt 80% av de som enligt underlag från kommunen har rätt till uppsökande verksamhet i Fyrbodal. I Dalsland besöktes så många som 97%.

Nuvarande avtal om denna verksamhet omfattar perioden 2005 till och med 2008 med option om förlängning ett år. Hälso- och sjukvårdsnämnderna 1-3 är nöjda med Folktandvården och beslutade i februari att förlänga nuvarande avtal med ytterligare ett år till den 31 december 2009. Tandvårdsstyrelsen beslutade vid dagens möte att godkänna förlängningen av avtalet.

Investeringsplan för 2008

Styrelsen beslutade att godkänna Folktandvårdens investeringsplan för 2008. Investeringsplanen beskriver vilka generella investeringsbehov som finns inom förvaltningen och den planerade investeringsvolymen under 2008 uppgår till 41 mkr. Investeringsplanen möjliggör finansiering av föreslagen lokalisering till Skene lasarett för Folktandvårdens klinik i Skene och finansiering av en ändamålsenlig klinik i egna lokaler för sjukhustandvården vid Kärnsjukhuset i Skövde. Investeringsplanen omfattar också planerade reinvesteringar i främst utrustning i olika delar av verksamheten. Tandvårdsstyrelsen kommer dessutom att begära utökat investeringsutrymme hos regionstyrelsen från 2009 och framåt.

Riktlinjer för kommunikation och mötet med massmedia

Styrelsen beslutade att fastställa riktlinjer som beskriver Folktandvårdens förhållningssätt och mål för intern och extern kommunikation. Implementering av riktlinjerna ska ske i förvaltningen under året. 

 

Läs snabbinformation från mötet här

 

Om Folktandvården

Folktandvården Västra Götaland jobbar efter visionen "Frisk i munnen hela livet" och verksamheten består av allmäntandvård och specialisttandvård. Vi ansvarar också för klinisk grundutbildning av tandläkare och tandhygienister samt specialistutbildning såväl nationellt som internationellt. Vi har 170 kliniker, ca 3000 anställda och omsätter omkring 1,8 miljarder kronor.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn 0705-561784;
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn 0709-931190; Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn 0706-450028


Läs meddelandet som PDF