Investeringar inom Folktandvården 2010 – 2012
Moderna och professionellt inredda mottagningar som håller hög kvalitet är en framgångsfaktor för Folktandvården Västra Götaland. Styrelsen fastslog idag Folktandvårdens investeringsplan för 2010-2012 och den innehåller bland annat:
- sammanslagning av två allmäntandvårdsmottagningar och ortodontiverksamheten till en ny lokal i Vänersborg
- nya lokaler för verksamheten i Vara, Ulricehamn och Dalsjöfors
- renovering av klinikerna i Kärra och Angered i Göteborg
- samlokalisering av specialisttandvårdens verksamhet på sjukhuset i Borås
- en total översyn av specialisttandvårdens lokaler i Skaraborg 2011
Sedan föregående rapport i augusti har några av de större projekten avslutas eller är i en slutfas. Det gäller ombyggnaderna av klinikerna Frölunda och Olskroken. Den nya kliniken i Alingsås närmar sig färdigställande. Slutbesiktning kommer att ske i december.
- Att våra kunder och patienter får sin tandvård i moderna och fräscha lokaler med utrustning av hög kvalitet är viktigt på flera sätt. Inte minst med tanke på att våra kunder därmed kan känna sig trygga hos oss och fortsätta förknippa oss med hög kompetens och kvalitet, säger Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande.
Hög avtalstrohet inom Folktandvården
Västra Götalandsregionen följer löpande förvaltningarnas avtalstrohet och inför 2008 beslutades om en extra kartläggning av vissa konton. För Folktandvårdens del handlar det om tandteknik, resor och hotell samt kontorsmaterial. För tandteknik för vuxna och barn blev Folktandvårdens avtalstrohet 95,5 % (feb-sep).
- Vi är stolta över att vi har en så hög avtalstrohet inom tandteknik. Vi kommer också att fortsätta utveckla vår e-handel i samklang med det regionala e-handelsprojektet med ytterligare leverantörer och varugrupper, säger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse.
Digital röntgen införs i hela Folktandvården
Folktandvårdens projekt kring digitalisering av röntgen närmar sig fasen då det införs i hela Folktandvården Västra Götaland. Projektet innebär att en total övergång till digital teknik och test inom allmäntandvården på klinik pågår. Införandet planeras därefter att pågå under två till tre år. Den sammanlagda investeringen i digital röntgen är ca 40-45 miljoner kronor. Med digital röntgen blir Folktandvården än mer miljövänlig, då farliga framkallningsvätskor försvinner.
Förlängda regionala utbildningsplatser för specialisttandläkare
Folktandvården har tidigare fått medel från Västra Götalandsregionen för att finansiera tretton utbildningsplatser för specialisttandläkare (ST-platser) under perioden 2008-2013. En analys och prognos för personalförsörjningen framöver visar att det är nödvändigt att förlänga de tretton ST-platserna med ytterligare tre år. Folktandvårdens styrelse beslutade idag att begära förlängning hos Västra Götalandsregionens personalutskott.
Folktandvårdens forskning ökar kompetensen
Tillsammans med Odontologiska Institutionen vid Göteborgs universitet bedriver Folktandvården framgångsrik forskning. Målet är att vara ledande nationellt såväl som internationellt.
Idag medverkar 20 procent av allmäntandvårdsklinikerna och 70 procent av specialisttandvårdsklinikerna i något forskningsprojekt, vilket gör Folktandvården i Västra Götalandsregionen unika. Redan nu har vi en ledande position inom många områden, trots låga externa anslag.
En av flera framgångsfaktorer är att vi kombinerar den odontologiska forskningen med andra ämnesområden, så som till exempel hälsoekonomi och beteendevetenskap. Under våren 2010 kommer delresultat från några av forskningsprojekten att kommuniceras:
- BITA: Barn i tandvården (odontologi och psykologi)
- Frisktandvård: Tandvård till fast pris – påverkan på tandhälsa samt patientens och samhällets kostnader (odontologi, beteendevetenskap och hälsoekonomi)