Pressmeddelande
Från (None)
2009-03-12 15:00


Folktandvårdens styrelsemöte 12 mars

Virtuell röntgenklinik inom Folktandvårdens specialisttandvård


Folktandvården har genomfört en intern översyn av regionens specialist- och sjukhustandvård med utgångspunkt god vård på lika villkor. Som en konsekvens av översynen har ett antal förändringar genomförts, till exempel:

  • Folktandvården skapar en regionövergripande klinik för röntgen (odontologisk radiologi) med bas i Göteborg. Dessutom skapas en virtuell röntgenklinik för hela regionen. Den virtuella kliniken innebär att röntgenbilder kan analyseras på annan klinik än där bilden togs, till exempel vid sjukdom eller semester. En snabbare hantering av röntgensvaren innebär en förbättrad service för våra patienter.
  • Folktandvårdens kliniker för käkkirurgi i Göteborg, Mölndal och Borås har bildat en gemensam jour. Det medför en ökad tillgänglighet för patienterna och en förbättrad arbetsmiljö.
  • Ett gemensamt kösystem har arbetats fram och håller på att implementeras. Systemet innebär att remisser till specialisttandvården prioriteras på så sätt att den patient som har de största vårdbehoven snabbare kommer till behandling.

Dessutom har sjukhustandvården i Skaraborg, som tidigare var organiserad i sjukvården och allmäntandvården, förts över till Folktandvårdens specialisttandvård. Det har medfört att samordningsfördelar har uppnåtts.

Som en konsekvens av översynen har ett antal ställningstaganden skett, till exempel:

  • att specialisttandvårdens verksamhet även fortsättningsvis ska organiseras och utgå från de nuvarande fem specialisthusen med komplett verksamhet i samtliga regiondelar
  • att gemensamma vårdprogram och vårdkedjor kommer att utvecklas när nationella riktlinjer är framtagna.

Styrelsen har idag godkänt de föreslagna ställningstaganden i översyn av specialist- och sjukhustandvården. 

All käkkirurgi och röntgen föreslås ingå i Folktandvården

Käkkirurgin i Skövde och Trollhättan ingår idag inte i Folktandvården utan tillhör Skaraborgs sjukhus och NU-sjukvården. Röntgenklinikerna (odontologisk radiologi) i Skövde och Borås tillhör idag Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus och ingår därmed i sjukhusens verksamhet. 

Folktandvårdens styrelse föreslår att hälso- och sjukvårdsutskottet aktualiserar frågan om överföring av käkkirurgi och odontologisk radiologi till Folktandvården.   

Jämförelse av miljöarbete inom Folktandvården

En jämförelse av miljöarbetet inom Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Stockholms läns landsting är genomförd, med en fördjupad analys av miljöledningssystem inom Folktandvården. Folktandvården Västra Götaland står sig väl i jämförelsen.

Under året startar utfasning av framkallningsvätskor inom Folktandvården Västra Götaland, i samband med att digital röntgen börjar införas.

Informationsärenden

Styrelsen informerades vid dagens möte också om Folktandvårdens arbete med framtidsplan och beställningsprocessen. Dessutom gjordes en beskrivning av Folktandvårdens riskanalys- och säkerhetsarbete. 

 

 



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-561784,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28, Göran Stegersjö, specialisttandvårdschef, tfn: 0703-570707


Läs meddelandet som PDF