Pressmeddelande
Från (None)
2009-07-09 14:30


Stort intresse kring tandvård till fast pris – årets mål redan uppnått


Sedan april 2007 erbjuder Folktandvården Västra Götaland Frisktandvård, det vill säga 3-åriga avtal om tandvård till fast pris. Detta har blivit en succé och allt fler väljer att teckna ett frisktandvårdsavtal. När klinikerna stängde i går, onsdag, så hade 45.027 patienter tecknat frisktandvårdsavtal med Folktandvården Västra Götaland – så många som 90 stycken bara under onsdagen. Detta innebär att årets mål om 45.000 tecknade avtal nu passerats.

– Det är bättre än väntat och mycket glädjande men inte så konstigt med tanke på att Frisktandvården är ett så bra tandvårdskoncept som allmänheten är intresserad av. Jag är stolt över att vi lyckats så bra, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör.
Erbjudandet om att få tandvård till fast pris har blivit mycket populärt och är ett lämpligt sätt att få unga vuxna att fortsätta gå till tandläkaren.
– Genom Frisktandvård hoppas vi att fler vuxna ska fortsätta med regelbunden tandvård och på det sättet behålla eller förbättra sin tandhälsa. Frisktandvård är en av Folktandvårdens viktigaste strategier för att nå vår vision – frisk i munnen hela livet, påpekar tandvårdschef Ann-Charlotte Sundelin, ansvarig för drift och utveckling av Frisktandvård.

Satsning på 21-åringar
Av allmäntandvårdsklinikerna i regionen har ca 35% nått sina respektive mål för året – och fortsätter i hög takt skriva nya avtal.
– Det arbetas målmedvetet med att erbjuda Frisktandvård på klinikerna över hela regionen. Det är en härlig känsla att se kliniker som hade det svårt i början nu lyckas allt bättre och bättre, tycker Gunnar Eriksson.
Efter sommaren påbörjas också satsningen på årets 21-åringar. Information kommer att skickas från Folktandvården till alla 21-åringar som är mantalsskrivna i regionen. Här informeras bland annat om det erbjudande om Frisktandvård, som alla ska få under sitt sista år inom den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården. Förhoppningen är att minst hälften av alla 21-åringar tecknar ett frisktandvårdsavtal.
– Med Frisktandvård kan vi också ge patienten en trygghet i ett fast pris för sin tandvård under tre år. Med regelbundna kontroller och förbättrad tandhälsa finns dessutom förutsättningar för patienten att på sikt minska sina tandvårdskostnader, menar Ann-Charlotte Sundelin.

Frisktandvård – tandvård till fast pris
Frisktandvård innebär att alla vuxna från 22 år*) kan teckna avtal. I avtalet ingår all ersättningsberättigad vård i form av undersökningar och utredningar, hälsofrämjande insatser, behandling av sjukdoms- och smärttillstånd, samt reparativ vård inklusive singelkronor. Modellen innehåller tio premiegrupper, där kostnaden varierar mellan 35 kronor i månaden och 800 kronor i månaden. Syftet är att upprätthålla en kontinuerlig tandvårdskontakt, att hjälpa patienten att behålla sin friska mun och att förebygga sjukdom. Avtalet kan också flyttas med inom Folktandvården i Sverige.

Mer information om Frisktandvård får du på www.frisktandvarden.se

*) I Västra Götalandsregionen är barn- och ungdomstandvården avgiftsfri till och med det år du fyller 21 år.



Kontaktperson: Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdschef, tfn: 031-345 05 15, 070-553 49 91, ansvarig för drift och utveckling av Frisktandvård.
Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28


Läs meddelandet som PDF