Folktandvården i Västra Götaland startade den 1 januari 2008, i samarbete med Folktandvården Örebro läns landsting och Göteborgs universitet, Sveriges hittills största långsiktiga forskningsprojekt som fokuserar på tandvårdrädsla, behandlingsproblem och munhälsa hos barn. Folktandvården vill med detta projekt nå en djupare förståelse av orsakerna till att en del barn utvecklar tandvårdsrädsla eller på andra sätt upplever det jobbigt att gå till tandläkaren. Utvecklingen av karies, tandtrauma och andra olycksfall ska också följas i projektet.
Totalt sett ska cirka 2000 barn och ungdomar (i åldersgrupperna 3, 7, 11 och 15 år) studeras vid fem av Folktandvårdens kliniker under fem år. De barn som idag är patienter på någon av de utvalda klinikerna kommer att tillfrågas om att delta i forskningsprojektet. Det bygger givetvis på ett frivilligt deltagande, och de barn och föräldrar som väljer att vara med bidrar till att utveckla framtidens barntandvård. Forskningsstudien sker i samband med barnens ordinarie tandläkarbesök.
Projektet hoppas finna nya kunskaper som i sin tur ska leda till nya sätt att arbeta förebyggande och utveckla behandlingsformerna inom barntandvården. Projektet går under förkortningen BITA (Barn i tandvården). De aktuella klinikerna är Folktandvården Skultorp i Skövde, Folktandvården på Kristinedalsgatan i Kungälv, Folktandvården i Ed, Folktandvården Bergsjön i Göteborg och Folktandvården i Fristad.
BITA-projektet genomförs i samarbete med Örebro läns landsting, där ytterligare cirka 600 barn kommer att följas vid fyra Folktandvårdens kliniker under en femårsperiod.