Pressmeddelande
Från (None)
2010-10-28 15:30


Rapport från Folktandvårdens styrelse den 28 oktober, 2010

Unik satsning på äldres tandhälsa


2007 startade Folktandvården projektarbetet med att skapa en modell för att möta den äldre befolkningens behov av förebyggande tandvård, tandsjukvård och oral rehabilitering. Idag fattade styrelsen beslut om att permanenta detta arbete.

– De äldre patienterna är en relativt okänd grupp inom tandvården, berättar Lars Gahnberg, projektledare för satsningen. Med en ökande äldre befolkning, som dessutom i mycket stor utsträckning har egna tänder, vill vi ta vara på befintlig kompetens, utveckla ny kunskap och sprida kunskap om äldres tandvårdsproblematik till anhöriga och äldrevården.

– Vi kallar det för ”Centrum för äldretandvård”, berättar Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande. Att etablera detta kompetenscentrum för äldres behov innebär att vi tar en ledande position inom området, såväl nationellt som internationellt.

– En god tandhälsa ger tveklöst en högre kvalitet, poängterar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse, och det vill vi möjliggöra för våra kunder - genom hela livet!

Media är mycket välkomna att kontakta Lars Gahnberg, övertandläkare och professor, för fördjupad information: 0706 - 40 84 18 eller lars.gahnberg@vgregion.se

Uppsökande verksamhet hos patienter med stort behov

Under våren deltog Folktandvården i ett anbudsförfarande för att göra munhälsobedömningar av personer med stort omvårdnadsbehov. Resultatet från denna upphandling innebär att Folktandvården under perioden 2011 – 2013 kommer att ansvara för den uppsökande verksamheten i följande kommuner; Hjo, Gullspång, Stenungsund, Töreboda och Ulricehamn, samt på Öckerö och på Änggårdsbacken, ett särskilt boende. 

Ekonomi och Frisktandvårdsavtal

Månadsrapporten för september 2010 visar en fortsatt ekonomi i balans. Verksamhetens kliniker tar ett stort ansvar och den samlade klinikekonomin är en viktig framgångsfaktor för Folktandvårdens ekonomi. Helårsprognosen för 2010 är ett positivt resultat om 9 mkr.

I september nåddes målet om 75 000 tecknade Frisktandvårdsavtal - tandvård till fast pris. Till dagens datum har 77 313 personer i Västra Götaland valt att anslutit sig till Frisktandvård, sedan starten 2007. 



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF