Pressmeddelande
Från (None)
2010-03-18 15:00


Rapport från Folktandvårdens styrelse den 18 mars, 2010

Ut med miljö- och hälsofarliga kemikalier


Åtgärdsplan från kemikaliestrategin

Amalgam, framkallnings- och fixeringsvätskor vid röntgen, lustgas och ftalaterna DEHP, DBP och BBP är de fyra prioriterade ämnen som är aktuella för Folktandvården att, i enlighet med Västra Götalandsregionens övergripande kemikaliestrategi, helt ta bort eller minska användningen av till 2012.

- Att ha en medveten och ambitiös åtgärdsplan för att minska användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier är en självklarhet för oss på Folktandvården, säger Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande. Vi kommer att på snabbast möjliga och säkraste sätt för våra kunder, fasa ut dessa ämnen. Bland annat arbetar vi just nu intensivt med att övergå till digital röntgen, vilket medför att vi helt slipper att använda framkallnings- och fixeringsvätskor.

- Utöver de ämnen som nämnts ovan har ytterligare tre ämnen identifierats i byggmaterial och inredning, fortsätter Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse. Dessa ämnen kommer vi självklart att beakta när vi utformar våra framtida kliniker.

Ekonomi i balans och ökad Frisktandvård

Månadsrapporten för februari 2010 visar en fortsatt ekonomi i balans. Ett ökat antal vakanta tandläkartjänster påverkar dock resultatet negativt och det är bekymmersamt om inte rekrytering kan ske. Folktandvården redovisar även en fortsatt aktiv investeringsverksamhet under årets första månader, som bland annat använts till ny dentalutrustning vid klinikerna i Vårgårda, Älvängen och Oral medicin på Specialistkliniken i Göteborg.

Sjukfrånvaron har en positiv utveckling och fortsätter minska, från 6,23 procent i februari 2009 till 5,24 procent motsvarande period i år.

Antal tecknade Frisktandvårdsavtal fortsätter att öka. 63 500 personer i Västra Götaland är anslutna till Frisktandvård - tandvård till fast pris, vid februari månads utgång. Sedan årsskiftet innebär det en ökning med 3 800 avtal.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28,


Läs meddelandet som PDF