I början av oktober inleder Folktandvården och Närhälsan i Södra Ryd, Skövde, ett projekt tillsammans med Skövde kommuns socialförvaltning genom Familjecentralen Symfoni. Projektets syfte är att utforma en samverkansmodell mellan Barnavårdscentralen, kommunens öppna verksamhet och Folktandvården, för att förbättra munhälsan hos de barn som bor i området.
Stort kunskapsbehov
Målet är att tidigt skapa goda munhälsovanor hos familjer i Södra Ryd och även tidigt kunna identifiera barn som löper ökad risk för karies. Anledningen till att Folktandvårdens klinik i Södra Ryd ingår i projektet är att 6-åringar i området har högre medelvärde för skadade tänder, andelen barn med många kariesangrepp är högre och andelen kariesfria barn är lägre än på övriga folktandvårdskliniker i Skövde. En förklaring till detta kan vara att det finns bristande kunskap om hur man tar hand om sina tänder. Likaså kan levnadsvanorna skilja sig på ett sätt som påverkar munhälsan negativt, till exempel oregelbundna munhygienvanor.
- Vi måste hitta nya arenor för att i tidig ålder få in goda munhälsovanor och där är Familjecentralen Symfoni en perfekt samarbetspartner, med en väl fungerande verksamhet, säger Magnus Fällström, klinikchef på Folktandvården Södra Ryd.
- Det är både ett lämpligt och angeläget område för samverkan och utveckling, säger Saeed Ardané, förvaltningschef på Skövde socialförvaltning.
Folktandvården och Familjecentralen i nära samverkan
Projektet går ut på att tandvårdens resurser integreras i Familjecentralens verksamhet. Projektet har flera olika delområden, bland annat att:
- utbilda Familjecentralens personal om munhälsa
- innebära en möjlighet för Barnavårdscentralens sköterskor att remittera barn med risk för kariesskador till Folktandvården
- bistå personal på Familjecentralen med lämpligt material
- säkerställa att en tandsköterska från Folktandvården deltar i babycafé cirka 20 timmar per termin.
All berörd personal på Familjecentralen och Folktandvården som ska arbeta hälsoinriktat med de yngre barnen får genomgå en utbildningsdag med fokus på att bevara det friska friskt och lära sig hur man tidigt upptäcker risk för karies.
Pågår under fem år
Projektet pågår till och med 2020 då man kommer att mäta epidemiologiska uppgifter (epidemiologi = läran om sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp) på 6-åringar, och sedan jämföra dessa uppgifter med motsvarande uppgifter på 6-åringar före projektstarten 2014. Man kommer även att mäta personalens upplevelse av den utökade samverkan, antal remisser på riskpatienter från Barnavårdscentralen till Folktandvården och antal patienter som har uteblivit från kallelse till Folktandvården men som har kunnat fångas upp via kontakt med Barnavårdscentralen.
Tanken är att modellen som utvecklas ska kunna användas av andra Familjecentraler eller liknande verksamheter inom Västra Götalandsregionen. Projektet finansieras genom medel från Folkhälsorådet i Skövde.