Pressmeddelande
Från (None)
2010-11-25 16:50


Folktandvården är redo att möta nytt år


Månadsrapport oktober

Månadsrapporten för oktober månad visar att Folktandvården visar fortsatt god kontroll på ekonomin. 80 procent av Folktandvårdens kliniker visar ett positivt resultat. Helårsprognosen för 2010 är ett positivt resultat om 9 mkr.

Personalförsörjningen, främst bland tandläkare, är ansträngd på vissa kliniker. Därför har beslut om kraftfulla åtgärder för att lösa båda den akuta och långsiktiga bristen på tandläkare fattats.

I oktober fanns 77 900 Frisktandvårdsavtal - tandvård till fast pris, vilket innebär att årets mål är överträffat med 2 900 avtal. Dessutom har 97 procent av regionens skolklasser fått förebyggande tandvård, och äldreprojektet - med syfte att fokusera på äldres behov och hälsa - har permanentiserats under året.

Verksamhetsplan 2011

Efter nästan fyra år lämnar vi nu uppbyggnadsfasen för att ta nästa steg på vår resa mot visionen Frisk i munnen hela livet. Målet är att bidra till en god munhälsa för alla patienter genom hela livet. Då krävs det att vi själva är väl rustade att möta såväl 2011 som framtiden. Utmaningarna finner vi främst inom fyra områden som vi valt att kalla Kund/Patient, Verksamhet, Medarbetare och Ekonomi. Prioriterade frågor är bland andra kundservice, verksamhetsutveckling, personalförsörjning och en ekonomi som medger framtida utveckling.

- Målet är att vara en attraktiv arbetsgivare och vårdgivare, säger Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande. Att både befintliga och framtida medarbetare och patienter upplever oss positivt är viktigt för att nå målet. Ett fortsatt högt prioriterat arbete är givetvis utvecklingen av vår kärnverksamhet; tandvården som även fortsatt ska hålla en hög kvalitet och vara hälsoinriktat.

- För att lyckas krävs det att vi har ett ekonomiskt utvecklingsutrymme och utvecklingsinriktade medarbetare, kompletterar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i tandvårdsstyrelsen.

Överenskommelser om tandvård 2011 klara

Folktandvården och samtliga hälso- och sjukvårdsnämnder i regionen har nu kommit överens om omfattningen på den tandvård som Folktandvården ska utföra under 2011. Överenskommelserna innebär minskade ersättningar för Folktandvården. En konsekvens av årets överenskommelser är en samordning av tandregleringsverksamheten i Trollhättan och Vänersborg, till Trollhättan. Precis som under år 2010 råder konkurrensneutralitet inom allmäntandvården fullt ut, det vill säga Folktandvården verkar helt och hållet på en konkurrensutsatt marknad.

Nödvändig avveckling i FyrBoDal

Redan 2008 beslutade tandvårdsstyrelsen om en ny struktur för klinikerna inom allmäntandvården i FyrBoDal. Detta tillsammans med det faktum att de ekonomiska förutsättningarna från Hälo- och sjukvårdsnämnden successivt minskat under perioden 2007- 2010, har lett till att antalet utbudspunkter måste ändras.

För Vänersborg har detta inneburit en förändrad klinikstruktur, från tre kliniker till en. Det sista steget på denna resa sker hösten 2011 då verksamheten öppnar i nya lokaler på Kronogatan.

- Vi vill skapa ett Tandvårdshus där Folktandvården på ett ännu bättre och lättillgängligare sätt kan möta medborgarnas behov av tandvård, säger Lena Hult.

Detta innebär att kliniken på Vargön också kommer att flytta till Kronogatan och därför inte öppna igen efter den temporära stängningen sedan september.

- Ytterligare motiv till förändringen är effektivisering och samordning av resurser, möjlighet att erbjuda handledning till nya tandläkare och att bidra till en god arbetsmiljö för medarbetarna, avslutar Lars-Inge.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF