Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2015-04-29 16:30


Folktandvården efterlyser fler utbildningsplatser


Från Folktandvårdens styrelsemöte den 29 april 2015

Stabil ekonomi och många nya frisktandvårdskunder

Folktandvården Västra Götaland visar på en stabil ekonomi under första kvartalet 2015. Drygt 11 000 personer har tecknat avtal om Frisktandvård sedan årsskiftet och många av dem är blivande 25-åringar som valt Frisktandvård när de inte längre omfattas av den fria barn- och ungdomstandvården. Totalt har nu 154 000 personer avtal om Frisktandvård.

Brist på utbildningsplatser ett problem

Rätt kompetens och rätt bemanning i alla verksamheter är ett av Folktandvårdens prioriterade mål.

– Det kan tyckas självklart, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, och det är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda god vård och god tillgänglighet och service till våra regioninvånare. Men vi har svårt att rekrytera tandsköterskor och tandhygienister i den omfattning som vi behöver. Detta beror på att antalet utbildningsplatser är för få jämfört med behoven.

Tjänstemän och politiker inom Folktandvården och Västra Götalandsregionen har arbetat intensivt med att försöka lösa problemen, både genom kontakt med Utbildningsdepartementet och med Myndigheten för yrkeshögskolan.

– Om inte Utbildningsdepartementet, Göteborgs universitet och Myndigheten för yrkeshögskolan agerar i de här frågorna kommer läget att förvärras ytterligare och Folktandvården får på sikt svårt att genomföra sina uppdrag, säger Stig-Olov Tingbratt, tandvårdsstyrelsens ordförande. Det ser vi som mycket allvarligt.

Tandläkare lämnar landsorten

– Vi arbetar också för att på ett bättre sätt klara bemanning av tandläkare på landsorten, avslutar Gunnar Eriksson. Där handlar det inte om brist på utbildningsplatser utan om att få våra tandläkare att stanna kvar på landsorten och inte försvinna till de större städerna.



Kontaktperson: Stig-Olov Tingbratt, ordförande, tel 0709-35 84 55,
Jens Söder, vice ordförande, tel 0735-33 52 55, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tel 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF