Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2014-10-28 14:30


Folktandvården förändrar prislistan 2015


Förändring av prislistan

Folktandvården höjer sina priser för vuxentandvård med 3,95 % från den 1/1 2015, efter att ha haft oförändrade priser de senaste tre åren. Merparten av befintliga åtgärder berörs, liksom Frisktandvården. Kostnader för basundersökning hos tandläkare och tandhygienist och fullständig undersökning hos tandhygienist förblir oförändrade.

- Vi gör en måttfull höjning, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör. Vi har gått igenom alla åtgärder och reviderat kostnaderna. Det har även tillkommit en del nya åtgärder som vi måste anpassa oss till.

- Det här ger oss handlingsfrihet att kunna möta prisförändringar inom en rimlig tid, vilket gör att det inte får negativa effekter på ekonomin, säger Jens Söder, ordförande.

Regionfullmäktige har samtidigt gett tandvårdsstyrelsen i uppdrag att fortsättningsvis fastställa förändringar i Folktandvårdens prislista.

Munhälsobedömningar på 2-åringar införs

Vårdöverenskommelserna med hälso- och sjukvårdsnämnderna för 2015 är klara. Några förändringar kommer att göras inom FRAMM, Folktandvårdens förebyggande program för barn och unga. Bland annat införs munhälsobedömningar på samtliga 2-åringar. Samtidigt avvecklas salivprover på små barn.

Man har även identifierat ett antal utvecklingsområden. Bland dessa finns tandvård för äldre, universitetsklinikernas roll och tandvård till asylsökande, anhörig- och EU-immigration. Målet med utvecklingsområdena är att resultatet ska inarbetas i kommande överenskommelser från 2015.

- Detta är viktiga områden att arbeta med, säger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.



Kontaktperson: Jens Söder, ordförande, tel 0735-33 52 55,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tel 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tel 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF