Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2012-12-19 14:45


Folktandvården investerar 50 miljoner 2013


Rapport från Folktandvårdens styrelsemöte den 19 december 2012

Folktandvården Västra Götaland utbildar sin personal om våld i nära relationer

Folktandvården Västra Götaland har startat ett samarbete med Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV). Syftet är att höja kompetensen hos tandvårdspersonalen för att kunna observera, identifiera och ställa frågor om våld vid mötet med patienten.

Grundutbildning till samtliga

All personal på klinik får en grundutbildning. Fördjupad utbildning ges till vissa nyckelgrupper exempelvis inom akuttandvården och till dem som träffar många barn. Folktandvården har också tagit fram ett åtgärdsprogram för förbättrat samarbete med barnavårdscentraler och kommunernas socialtjänst.

Regelbundna besök kan förebygga våld

Cirka 200 000 barn i Sverige lever i familjer där det förekommer våld och cirka 60 procent av dessa barn blir utsatta själva. Folktandvården kan spela en mycket viktig roll i arbetet med att förebygga och uppmärksamma övergrepp mot och bristande omsorg om barn.

- Eftersom alla barn kallas regelbundet till tandvårdsbesök har vi en unik möjlighet att komma i nära kontakt med de flesta barn. Det är väldigt viktigt att vi tar vårt ansvar här, säger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.

Folktandvården investerar 50 miljoner för höjd standard på klinikerna

Folktandvården kommer att investera 50 miljoner under 2013 för nya kliniker, renovering av befintliga lokaler och riktade insatser i väntrum, reception och allmänna utrymmen. Syftet är att höja standarden och förbättra upplevelsen för kunderna.

Renovering och nyetablering

Några av de investeringar som kommer att ske under 2013 är ombyggnad av klinikerna i Stenungsund och Tidaholm samt tre kliniker i Trollhättan, ny lokal i Kinna och ytterligare en etablering i centrala Göteborg. Inom specialisttandvården planeras för förbättringar vid sjukhusen i Uddevalla, Skövde och Mölndal.

- Vi fortsätter våra satsningar för att förbättra arbetsmiljön och ge våra kunder en positiv upplevelse av Folktandvården, säger Lars-Inge Stomberg.



Kontaktperson: Lars-Inge Stomberg, vice ordförande Tandvådsstyrelsen, tel 0709-93 11 90.


Läs meddelandet som PDF