Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2015-02-16 09:00


Folktandvården lanserar rullande klinik


Folktandvården Västra Götaland lanserar en ny mobil tandvårdsklinik. Det är en fullt utrustad klinik på hjul som gör det enklare för patienter att få tandvård.

Folktandvårdens nya mobila klinik är en fullt utrustad tandvårdsmottagning för alla typer av tandvård. Med två behandlingsrum, ett rum för sterilisering av instrument, ett väntrum och ett personalrum är det möjligt att ge precis samma tandvård som i någon av Folktandvårdens fasta kliniker. I direkt anslutning till det bakre behandlingsrummet finns en lift för patienter som är rullstolsburna eller har svårt att gå.

Besöker mindre orter utan egen klinik

Den mobila kliniken kommer att användas på mindre orter som saknar egen folktandvårdsklinik, i första hand för barntandvård och tandvård för äldre. För att det ska vara så kort väg som möjligt för patienterna att ta sig till den mobila kliniken kommer den att stå uppställd i direkt anslutning till skolor och äldreboenden.

Smygpremiär

Den mobila kliniken kommer i år främst att användas i Dalsland, Bohuslän samt i och omkring Trollhättan och Vänersborg. Smygpremiären med den allra första patienten ägde rum fredag 13 februari i dalsländska Högsäter. Därefter står Hedekas på tur, där kliniken kommer att finnas under mars månad. Samtidigt pågår detaljplaneringen av var och när den mobila kliniken ska användas resten av året. Grundtanken är att den ska stå på varje ort två till tre veckor åt gången.

Asylboenden och Gothia Cup

Förutom tandvård till barn och äldre, kommer den mobila kliniken att kunna användas vid asylboenden, som avlastning vid ombyggnad av stationära kliniker och vid stora publika evenemang som exempelvis Partille och Gothia Cup i Göteborg, där Folktandvården är engagerade sedan flera år tillbaka.

– Med en rullande klinik är det vi som kommer till patienterna i stället för de till oss. Vi har redan kliniker i alla kommuner i Västra Götaland och med den mobila kliniken ökar vi nu tillgängligheten till Folktandvården ytterligare, säger tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson.

Den mobila kliniken fungerar som en fullt utrustad tandvårdsmottagning och bidrar till ökad tillgänglighet för Folktandvårdens patienter.

Vill du ha fler bilder? Via länken nedan finns ett antal bilder. Klicka på respektive bild om du vill ha dem i ett större format. För högupplöst format kontakta maria.es.karlsson@vgregion.se.

> Bilder Folktandvårdens mobila klinik

 

 

 



Kontaktperson: Anders Ljungné, tandvårdschef, 070-597 84 54.


Läs meddelandet som PDF