Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2013-02-06 16:00


Folktandvården satsar på mobil tandvård


Rapport från Folktandvårdens styrelsemöte den 6 februari 2013

Positivt resultat för 2012

Folktandvården Västra Götaland redovisar ett positivt resultat för 2012. Verksamheten omsätter 2 miljarder kronor och resultatet för 2012 blev 2,3 miljoner kronor. Resultatet är i linje med förvaltningens bedömning under året.

110 000 Frisktandvårdsavtal

Vid årets slut 2012 hade 110 350 personer valt att teckna Frisktandvårdsavtal sedan starten 2007. I genomsnitt tecknades 1 138 avtal per månad under år 2012.

- En positiv utveckling där vi ser att också många äldre valt Frisktandvård under året som gått, säger tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson.

Satsning på mobil tandvård

Under 2013 kommer Folktandvården att erbjuda mobil tandvård på ett antal utvalda platser i Västra Götaland, för att förbättra tillgängligheten till tandvård. På en mobil tandvårdsklinik går det att genomföra i princip all typ av tandvård som utförs på en vanlig klinik. Den mobila tandvården är främst tänkt som ett alternativ till klinikbunden verksamhet på orter i nordvästra delen av Västra Götaland, men kommer också att kunna användas i övriga delar av länet. Mobil tandvård kan också användas för tandvård vid särskilda boenden och vid aktiviteter som mässor eller evenemang av olika slag.

Upprätthåller bra tillgänglighet

- Mobil tandvård kan användas där det finns en långsiktig planering för att bedriva verksamheten och där det finns ett underlag i antal barn och ungdomar, för att få en kostnadseffektiv verksamhet, säger ordförande Jens Söder. De förutsättningarna finns idag i Orust, Lilla Edet, Munkedal, Färgelanda, Trollhättan, Vänersborg och nordöstra Göteborg. Vi vill investera i mobil tandvård för att upprätthålla god tillgänglighet vid mindre tätorter och nå barn i socioekonomiskt utsatta områden.

- Vi har träffat företrädare i de aktuella kommunerna och det finns ett stort intresse för de mobila tandvårdsenheterna, tillägger vice ordförande Lars-Inge Stomberg.

Samlokalisering av verksamheter i Mariestad och Skövde

De två utbudspunkterna i Mariestad, Folktandvården Bråten och Folktandvården Sjukhuset i Mariestad, kommer att slås samman i en gemensam lokal, Folktandvården Bråten. Sammanslagningen sker i januari 2014.

– De två verksamheterna, Bråten och Sjukhuset Mariestad, är redan en klinik med gemensam ledning, säger ordförande Jens Söder. Med sammanslagning till en gemensam lokal kan vi bli effektivare och erbjuda längre öppettider för våra kunder. Det är viktigt, inte minst för dem som pendlar, och är en del i vårt arbete för ökad service.

 
Klinikerna Folktandvården City och Folktandvården Billingen samlas till en ny klinik i centrala Skövde vid årsskiftet 2013/2014. Förändringen sker för att skapa ändamålsenliga lokaler och för att kunna förbättra tillgängligheten genom öppettider mellan kl 7-19. Den nya kliniken kommer också att fungera som jourklinik för Skaraborg och ha verksamhetsförlagd utbildning för tandläkar- och tandhygieniststudenter.



Kontaktperson: Jens Söder, ordförande, tel 0735-33 52 55,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tel 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tel 070-645 00 28, Kjell Einarsson, ekonomichef, telefon 0707-95 33 51.


Läs meddelandet som PDF