Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2013-10-07 09:30


Folktandvårdens tandvårdsbuss till projekt i Rumänien


Folktandvården Västra Götalands tandvårdsbuss har gjort sitt i Sverige och nu skänks den till Rumänien. Där ska den stötta ett nationellt projekt med syftet att hjälpa barn och unga till en bättre tandhälsa genom förebyggande tandvård.

Folktandvården stöttar tandhälsoprojektet ”Dinti Frumosi, Copii Sanatosi” i Rumänien genom att skänka sin gamla tandvårdsbuss och bidra med kunskap. Utöver det stöttar Rotary Mölndal projektet ekonomiskt. Projektet drivs av Rotary Rumänien och går ut på att lära barn och unga i skolan att borsta tänderna med fluortandkräm, med en förhoppning att barnen tar med rutinen hem.

- Tandhälsan i Rumänien är mycket sämre än i Sverige, säger Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland. Det känns bra att bussen som är uttjänt hos oss kommer till användning på annan plats. Genom vår medverkan tar vi ett socialt och globalt ansvar, det ligger i linje med våra kärnvärden.

Behandlingsrum på fyra hjul

Tandvårdsbussen har ett behandlingsrum för normal tandvårdsbehandling där det går att genomföra undersökningar, laga tänder eller dra ut tänder. Den har tidigare använts i de nordöstra delarna av Göteborg för undersökningar på barn i anslutning till deras skolor. Bussen har även nyttjats för att ta hand om tandskador i samband med Partille Cup och Gothia Cup. Inför flytten till Rumänien har den servats och fått nya däck, bromsar och renoverad utrustning i behandlingsrummet.

Samarbete med universitet

I slutet av augusti kördes bussen ner till universitetet i Vasile Goldis i Arad i västra Rumänien, ett universitet som utbildar läkare och tandläkare. Planen är att både studenter och erfarna tandläkare ska använda bussen i närliggande områden där det inte finns tandläkare. På sikt har Folktandvården Västra Götaland en förhoppning om att inleda ett samarbete med universitetet.

- Västra Götalandsregionen har en ambition att öka samverkan med andra länder både inom och utanför EU, säger Gunnar Eriksson. Vi ställer gärna upp som bollplank i framtiden och delar med oss av vår erfarenhet. Vi bidrar med insatser som är marginella för oss men viktiga för mottagaren. Vi kommer även uppmana ansvariga för projektet att söka fortsatta medel via EU.

Stöttning från Sveriges ambassad

Fredagen den 11 oktober sker en officiell överlämning av tandvårdsbussen vid universitetet i Arad. Representanter från Folktandvården Västra Götaland kommer att finnas på plats för att berätta om hur den svenska tandvården fungerar. Den 9 oktober anordnar Sveriges ambassad i Bukarest ett seminarium tillsammans med det rumänska hälsodepartementet, som en fortsatt utveckling av projektet.


Fakta om Dinti Frumosi, Copii Sanatosi

  • Projektet startade 2004. Folktandvården Västra Götaland är en del av projektet sedan 2010.
  • “Dinti Frumosi, Copii Sanatosi” betyder ”Fina tänder, friska barn”.
  • Antal barn i projektet
    2013 – 11900
    2014 – 14500
    2015 -  16000
  • Antal involverade städer: 20


Kontaktperson: Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tel 070-645 00 28,
Gabriel Livian, tandläkare och studierektor, tel 073-375 94 90, Foton på bussen: Maria Karlsson, tel 072-209 95 20, maria.es.karlsson@vgregion.se.


Läs meddelandet som PDF