Regelbunden fluorlackning i kombination med munhälsolektioner ger ca 30 procent färre hål i tänderna. Det är slutsatsen i en rapport där Folktandvården granskat kariesutvecklingen hos närmare 14 000 skolelever i Västra Götaland.
Folktandvården Västra Götaland erbjuder sedan 2009 ett program för förebyggande tandvård kallat FRAMM*, till barn- och ungdomar. FRAMM omfattar både förskolebarn och skolelever. Den utvärdering som nu gjorts gäller insatserna i grundskolan. Särskilda FRAMM-tandsköterskor besöker regelbundet samtliga grundskolor i Västra Götaland för att fluorlacka elevernas tänder och ge dem lektioner i munhälsa. Målet är att eleverna ska gå ut ur skolan med så friska tänder som möjligt.
FRAMM för färre hål
Nu har Folktandvården gjort den första stora utvärderingen av FRAMM. Till grund ligger tandvårdsjournalerna för 13 947 elever i åldrarna 12 – 15 år. I utvärderingen jämförs elever födda 1998, som är en av de första årskullar som tagit del av hela FRAMM-programmet, med en årskull elever födda 1993, som gick ur grundskolan innan FRAMM infördes. Utvärderingsrapporten visar att kariesutvecklingen är betydligt lägre hos de elever som tagit del av FRAMM-programmet.
Den första jämförelsen har gjorts när eleverna är 12 år. De båda elevgrupperna har då nästan samma antal hål i genomsnitt - 0,18 hål för de elever som inte haft FRAMM och 0,17 hål för de elever som precis hade gått in i FRAMM-programmet.
Under perioden 12 – 15 år utvecklades i genomsnitt 0,28 nya hål hos de ungdomar som inte haft FRAMM. Motsvarande värde var 0,19 hos dem som varit med om FRAMM. Detta innebär att 32 procent färre hål utvecklades hos de ungdomar som tagit del av FRAMM-programmet.
– Det är mycket glädjande att vi nu har siffror som så tydligt bekräftar fördelarna med FRAMM, säger Anders Ljungné, tandvårdschef allmäntandvården inom Folktandvården Västra Götaland.
– Det kan tyckas lite teoretiskt att prata om 0,28 eller 0,19 hål, men sett till hela befolkningen är 32 procents lägre kariesutveckling mycket positivt. FRAMM gör att fler är friskare i munnen.
Minskar ojämlikheter i munhälsa
Redan innan FRAMM fanns lokala program för förebyggande tandvård i olika delar av Västra Götaland. Ett antal av de elever i utvärderingen som inte tog del av FRAMM har likafullt fått någon annan form av regelbunden fluorlackning eller fluorsköljning i skolan.
– Vi skulle sett ännu större skillnader om vi hade haft möjlighet att jämföra FRAMM-eleverna med elever som varit helt utan någon form av förebyggande program, säger Anders Ljungné.
– Helt klart är att FRAMM bidrar till att minska ojämlikheterna i munhälsa i Västra Götaland, säger tandvårdsstyrelsens ordförande Jens Söder. Utvärderingen visar att effekten av programmet är störst hos de ungdomar som hade sämst tandhälsa vid 12 års ålder.
–FRAMM är en investering för framtiden och tandvårdsstyrelsen är överens om att arbetsmetoden är den rätta, säger Jens Söder och vice ordförande Lars-Inge Stomberg.
*FRAMM står för Fluor, Råd, Arena, Mat och Motivation som är de fem olika delar verksamheten är uppbyggd kring; regelbunden fluorlackning av tänderna, råd om hur eleverna ska sköta sina tänder, att möta eleverna på en annan arena än kliniken, information om hur mat och dryck påverkar tänderna samt att motivera eleverna att sköta sina tänder. FRAMM-programmet bygger bland annat på resultaten från en doktorsavhandling som gjorts av odontologie dr. Ulla Moberg Sköld i Västra Götalandsregionen.
Foto
För foton från FRAMM-verksamheten, välkommen att kontakta maria.es.karlsson@vgregion.se, telefon 0722-09 95 20.