Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2014-04-09 17:00


Frisktandvård trygg lösning för patienterna


Sedan 2007 erbjuder Folktandvården Västra Götaland Frisktandvård, tandvård till fast pris per månad. Efter sju år har 130 000 patienter i Västra Götaland tecknat avtal om Frisktandvård. En anledning till att man väljer Frisktandvård är den trygghet det innebär.

Undersökningar visar att de patienter som har Frisktandvård ser flera fördelar som är kopplat till trygghet med avtalet. Man är garanterad den vård som behövs för att upprätthålla och bibehålla en god munhälsa och man betalar ett fast pris per månad, en viktig del i att kunna planera sin ekonomi. Dessutom ingår akut tandvård oavsett var i Sverige man befinner sig.

Nationell modell ger fördelar

Frisktandvård erbjuds på Folktandvården i hela Sverige och är uppbyggd enligt en nationell modell. Det innebär att avtalet fungerar på samma sätt överallt. Om man flyttar till en annan del av Sverige går det enkelt att flytta med sitt avtal till en ny klinik.

Frisktandvårdspatienter mest nöjda

2013 genomförde avdelningen för Odontologisk Psykologi och Folkhälsa vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg en studie om Frisktandvård. Resultatet visar att 91 % är nöjda med Frisktandvården och majoriteten säger att de kommer att fortsätta med Frisktandvård även i framtiden. Motsvarande siffra för dem som har vanlig taxetandvård inom Folktandvården är 78 %. Nöjdheten bland dem som har valt privat tandvård är 85 %, enligt Svenskt Kvalitetsindex 2013.

Frisktandvård leder till förbättrad munhälsa

Som en del av Frisktandvården ingår ett kontrakt mellan patienten och vårdgivaren, där patienten förbinder sig till egenvård av olika slag beroende på hur munhälsan ser ut. Vårdgivare i sin tur ska ge patienten den vård som behövs. För vårdgivarens del innebär kontraktet en möjlighet att arbeta mer förebyggande och mindre reparativt.

- Undersökningar visar att de patienter som har Frisktandvård upplever förändrade hälsovanor i form av mer medveten egenvård, säger Magnus Hakeberg, professor vid avdelningen för Odontologisk Psykologi och Folkhälsa vid Sahlgrenska Akademin. Samtidigt visar preliminära siffror där man har följt patienter under tre år en förbättrad tandhälsa över tid bland dem som har avtal om Frisktandvård jämfört med dem som har taxetandvård.



Kontaktperson: Professor Magnus Hakeberg, hakeberg@gu.se, 0733-547292.


Läs meddelandet som PDF