Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2012-10-31 16:00


Oförändrad prislista och nya lokaler för Folktandvården


Rapport från Folktandvårdens styrelsemöte den 31 oktober 2012

Ny lokal för Folktandvården Älvängen

Folktandvården planerar att etablera verksamheten i nybyggda lokaler vid resecentrum i Älvängen. Inflyttningen är beräknad till januari 2014. Folktandvårdens yta i den tänkta lokalen omfattar cirka 400 m2.

-Det är viktigt att vi tänker framåt, erbjuder god service och tillgänglighet i fräscha och väl anpassade lokaler,  säger vice ordförande Lars-Inge Stomberg.

Folktandvårdens mottagningar i Fritsla och Kinna samlokaliseras

Då Folktandvårdens mottagning i Kinna flyttar till nya lokaler centralt i Kinna under våren 2013 har styrelsen beslutat att även flytta mottagningen i Fritsla till samma lokaler. Den nya mottagningen i Kinna har bra tillgänglighet i förhållande till allmänna kommunikationer, skolor och vardaglig handel. En samlokaliserad verksamhet kommer möjliggöra öppettider kl 7-19, vilket ytterligare ökar tillgängligheten. Vid avvecklingen av mottagningen i Fritsla kommer patienterna erbjudas tandvård vid den nya mottagningen i Kinna.

Verksamhetsplan och budget 2013

Under styrelsemötet beslutades om Folktandvården Västra Götalands verksamhetsplan och budget för 2013. De prioriterade målen för 2013 är

  • Attraktiv vårdgivare
  • Lågt vårdbehov
  • Hälsorelaterad vårdplanering
  • Rätt kompetens och rätt bemanning
  • Positivt resultat inom verksamhetens alla delar

Folktandvården behåller en oförändrad prislista under 2013 och lägger stor vikt vid effektivt utnyttjande av resurser.

Ekonomi

Efter september månad är det samlade resultatet 20,3 mkr och helårsprognosen för 2012 är oförändrad med ett resultat om +/- 0.

-Det samlade ekonomiska läget är stabilt, säger ordförande Jens Söder.

Revision av Nödvändig tandvård

Tandvårdsenheten i Västra Götalandsregionen har genomfört en revision av Nödvändig tandvård som resulterade i en rapport 2012-10-10. Nödvändig tandvård infördes i Västra Götalandsregionen 1999 men har tidigare aldrig reviderats.

För personer med stort omsorgsbehov

Nödvändig tandvård kallas en del av det särskilda tandvårdsstödet som Västra Götalandsregionen har ansvar för. Den som får intyg om att vara berättigad till Nödvändig tandvård betalar enbart sjukvårdstaxa för tandvården. De som har ett stort omsorgsbehov är berättigade till Nödvändig tandvård. Det kan exempelvis röra sig om personer som bor på särskilt boende och som har tillsyn större delen av dygnet eller personer som bor hemma med omfattande hemtjänst eller insatser med stöd av LSS (lagen om stöd eller service till vissa funktionshindrade).

Många avvikelser

Revisionen har visat att i ett urval om 312 av 26 000 patienter mellan 21 – 101 år som fått Nödvändig tandvård fanns avvikelser i 2/3 av fallen. Avvikelserna rörde kvalitet i vård och journalföring samt ekonomi och fakturering till tandvårdsenheten.

Intern utredning

Andelen avvikelser är betydligt större för den privata vården än för Folktandvården. Andelen avvikelser för Folktandvården är dock inte på en acceptabel nivå. Därför har Folktandvården påbörjat ett arbete för intern utredning för att hantera bristerna. Det arbetet innefattar dels en begäran att få tillgång till de patientärenden som är underlag för undersökningen, dels en förbättring av den interna kontrollen av journalhandlingar och fakturor. Folktandvården har också för avsikt att återbetala eventuellt felaktigt utbetald ersättning. Resultatet av översynen kommer att implementeras i verksamheten i början av 2013.

Frågor

Välkommen att kontakta Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tel 0706-45 00 28



Kontaktperson: Jens Söder, ordförande, tel 0735-33 52 55,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tel 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tel 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF