Pressmeddelande
Från (None)
2008-12-18 17:10


Rapport från Folktandvårdens styrelsemöte 18 december


Investeringsplan 2009-2011
Investeringar inom tandvård består främst av dental utrustning som till exempel behandlingsstolar, steril utrustning samt röntgenutrustning. Tandvårdsstyrelsen godkände under dagen Folktandvårdens investeringsplan för 2009-2011. Under 2009 görs investeringar på sammanlagt 62 mkr för utrustning i samband med lokalförändringar, reinvesteringar i utrustning och införande av digital röntgen.

Folktandvården vill införa digital röntgen
Under 2009 startar införandet av digital röntgen i hela Folktandvården Västra Götaland. Upphandlingen är inne i en avslutande fas och ambitionen är att införandet ska kunna starta under nästa år. Digital röntgen innebär bland annat en lägre stråldos för patienten, att miljöfarliga framkallningsvätskor fasas ut och att hanteringen av journalen förenklas.

- Det känns riktigt bra att vi snart är i mål med digital röntgen eftersom det medför så många vinster, både för den enskilda patienten, för vår miljö och för våra medarbetare, säger Lena Hult, styrelsens ordförande.

Resultatdelning - för långsiktig ekonomisk utveckling
En ekonomi i balans är en viktig förutsättning för att driva och utveckla Folktandvården. Grunden för en positiv ekonomi finns i verksamheten - på varje enskild tandvårdsklinik. För att säkerställa Folktandvårdens ekonomi på lång sikt och samtidigt uppmuntra medarbetarna att nå fastställda verksamhetsmål beslutade styrelsen idag att införa den föreslagna modellen för resultatdelning under 2009. Resultatdelning faller ut när bland annat överenskomna måltal och ekonomiskt resultat är uppfyllda. Måltalen omfattar barn- och ungdomstandvård, miljödimplomering, rehabiliteringsplaner för långtidsjukskrivna medarbetare och antal Frisktandvårdsavtal. Målen överensstämmer väl med ägarens krav och hälso- och sjukvårdsnämndernas beställningar

- Resultatdelning har funnits sedan tidigare i organisationen och nu inför vi en utvecklad modell. Vi ser det som ett bra sätt att styra mot gemensamma mål samtidigt som vi säkrar ekonomin, vilket gör att vi fortsatt kan utveckla Folktandvården, menar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i styrelsen.

En utvärdering av modellen för resultatdelning ska ske under 2010.

Ekonomi i balans och fortsatt ökning för Frisktandvård
Delårsrapporten för oktober 2008 visar att det fortsatt råder balans i Folktandvårdens ekonomi. Antal tecknade Frisktandvårdsavtal fortsätter att öka. Över 31 000 personer i Västra Götaland hade anslutit sig till Frisktandvård vid oktober månads utgång. Sjukfrånvaron fortsätter att minska och Folktandvårdens möjligheter att ta emot nya kunder har förbättrats under perioden.

------------------------------------------------------------------------

 

Om Folktandvården

Folktandvården Västra Götaland jobbar efter visionen "Frisk i munnen hela livet" och verksamheten består av allmän tandvård och specialisttandvård. Vi ansvarar också för klinisk grundutbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt specialistutbildning såväl nationellt som internationellt. Vi har 170 kliniker, ca 3000 anställda och omsätter omkring 1,8 miljarder kronor.

 



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-561784,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-931190 Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-450028


Läs meddelandet som PDF