Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2011-06-23 15:30


Rapport från Folktandvårdens styrelsemöte den 23 juni 2011


De äldre i fokus

På Hälsoodontologiska enheten bedrivs ett unikt arbete med fokus på den snabbt växande äldre befolkningens tandhälsa. Dessa patienter är en relativt okänd grupp inom tandvården och den Hälsoodontologiska enheten tar vara på befintlig kompetens, utvecklar ny kunskap och sprider kunskap om äldres tandvårdsproblematik till äldrevården och anhöriga.

- Vårt arbete innebär ett brett spektra av åtgärder, förklarar professor Lars Gahnberg, ansvarig för verksamheten. Konkret handlar det exempelvis om att lobba för frågan på nationell nivå, skapa metoder för att säkra den äldres tandvårdskontakter och bedriva forsknings- och utvecklingsarbete på området. På vår önskelista för det fortsatta arbetet står även att få in äldretandvård i vårdutbildningar och skapa ännu mer handgripligt stöd för vårdpersonalen som dagligen möter de äldre.

- Arbetet med äldretandvård har rönt stort intresse i hela Sverige, säger Lena Hult, ordförande i tandvårdsstyrelsen. Tandvårdstyrelsen vill också öka kännedomen om satsningen inom Västra Götalandsregionen och kommer även att informera Hälso- och sjukvårdsnämnder samt Hälso- och sjukvårdsutskottet om arbetet.

Media är mycket välkomna att kontakta Lars Gahnberg, övertandläkare och professor, för fördjupad information: 0706 - 40 84 18 eller lars.gahnberg@vgregion.se

Ungas tobaksvanor

Statistiken visar att fler unga idag väljer att börja röka. En ny trend är också ett ökat användande av vattenpipa och tuggtobak. Tobakens negativa påverkan på munhälsan är bakgrunden till Folktandvårdens satsningar för att informera unga om riskerna med tobak.

- Projektet startade 2009 och började med att vi utbildade medarbetare för att möta ungdomar och prata om tobak, berättar Anders Ljungné, tandvårdschef. Dessa så kallade tobakscoacher har sedan besökt skolor och jobbat för att påverka ungdomars attityder till och förhindra deras användning av tobak.

- Båda satsningarna är exempel på hur vi i praktisk handling tar oss mot vår vision, att våra kunder ska vara friska i munnen hela livet. En god tandhälsa ger tveklöst en högre livskvalitet – oavsett ålder, summerar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i tandvårdsstyrelsen.

Media är mycket välkomna att kontakta Anders Ljungné, tandvårdschef, för fördjupad information: 0705 - 97 84 54 eller anders.ljungne@vgregion.se

Ekonomi och Frisktandvårdsavtal

Verksamhetens kliniker tar ett stort ansvar och den samlade klinikekonomin är en viktig framgångsfaktor för Folktandvårdens ekonomi. Efter maj månad är det samlade resultatet 4 mkr och helårsprognosen för 2011 är även fortsatt ett resultat om -4 mkr.

Till dags datum har 89 200 personer valt att teckna Frisktandvårdsavtal sedan starten 2007. 7 000 av dessa avtal har tecknats under de första fem månaderna 2011. Både siffrorna och undersökningsresultat visar att vårt unika erbjudande av Frisktandvård - tandvård till fast pris uppskattas av både befintliga och potentiella kunder.

Ny Tandvårdsstyrelse från 20 juli

Som ett resultat av regionvalet den 15 maj kommer det att ske förändringar i Folktandvårdens styrelse efter sommaren:

Till ordförande har Jens Söder utsetts. Han ersätter Lena Hult.
Till vice ordförande har Lars-Inge Stomberg utsetts, som därmed fortsätter sitt befintliga uppdrag.

Ledamöter:

Jens Söder (S) MARIESTAD
Susanne Sillberg Ligander (S) GÖTEBORG
Jonas Sundström (S) LIDKÖPING
Mats Frisell (S) ROMELANDA
Lars-Inge Stomberg (M) JONSERED
Eva Ternert-Nordin (M) GÖTEBORG
John Henriksson (MP) GÖTEBORG
Claes Jägevall (FP) TIBRO
Kristina Carlsson (KD) HISINGS BACKA

Ersättare:

Jenny Henriksson (S) GÖTEBORG
Karl Ask (V) STENKULLEN
Annika Olsson (C) BRÅLANDA



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF