Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2011-05-30 15:20


Rapport från Folktandvårdens styrelsemöte den 30 maj, 2011


Prisjustering under hösten

Folktandvården Västra Götaland har valt att inte justera prislistan sedan januari 2010. Efter ett och ett halvt år med oförändrade priser föreslår dock Tandvårdsstyrelsen att en prishöjning genomförs den 1 oktober, 2011.

- Men prisökningen på 3,5 procent kommer att påverka våra patienter i ganska liten omfattning, förklarar Lena Hult, ordförande i Folktandvårdens styrelse. Många av våra patienter kommer inte att märka av prisökningen alls eftersom de flesta som besöker oss bara behöver en undersökning - och priset på vanliga undersökningar kommer inte att höjas.

– De patienter som ligger över högkostnadsskyddet kommer att få subventioner som kompenserar största delen av prisökningen, varför höjningen endast kommer att vara marginell även för dessa patienter, tillägger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse.

Styrelsen fattade samtidigt beslut om principer för prissänkningar under en begränsad period, till definierade målgrupper. Detta skulle möjliggöra konkurrensanpassade kampanjerbjudanden vid speciella tillfällen från Folktandvården Västra Götaland, så som vid den årliga Internationella munhälsodagen, folkhälsokampanjer eller lokala event.

Ekonomi och Frisktandvårdsavtal

Verksamhetens kliniker tar ett stort ansvar och den samlade klinikekonomin är en viktig framgångsfaktor för Folktandvårdens ekonomi. Efter april månad är det samlade resultatet 3 mkr och helårsprognosen för 2011 är ett resultat om -4 mkr.

Till dags datum har 87 560 personer tecknat Frisktandvårdsavtal sedan starten 2007. 5 360 av dessa avtal har tecknats under de första fyra månaderna 2011. Undersökningar visar att både befintliga och potentiella kunder attraheras av vårt unika erbjudande om tandvård till fast pris. Det är ett av flera konkreta bevis på att vi jobbar mest i landet med förebyggande tandvård.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF