Pressmeddelande
Från (None)
2008-01-31 14:30


Rapport från tandvårdsstyrelsen 31 januari 2008


Tillgänglighetsinventering för bättre information

Tandvårdsstyrelsen beslutade idag att genomföra en inventering av samtliga kliniker och kontor i syfte att förbättra informationen om hur tillgängliga lokalerna är, främst för personer med funktionsnedsättning.  

Frisktandvården ökar - nu över 13 000 kunder

Allt fler väljer att teckna avtal för Frisktandvård och i dagsläget tecknas det ca 500 avtal per vecka. Drygt 13 000 kunder innebär att Folktandvården har nått ca 81% av det uppsatta målet.

Nöjda patienter och kortare köer

Majoriteten av Folktandvårdens patienter är mycket nöjda med sin tandvård och under 2008 planeras åtgärder för att ytterligare underlätta för patienterna, t ex förbättrad kostnadsinformation och möjlighet att själv boka tid via webben. Under 2007 har väntetiden för helt nya patienter reducerats inom allmäntandvården tack vare nyrekryteringar. Allmäntandvården i Göteborg, Södra Bohuslän och Södra Älvsborg kan ta emot nya patienter omgående. I Skaraborg och FyrBoDal förekommer kö på vissa orter, men tillgängligheten har förbättrats avsevärt under året. 

Positivt resultat i den nya förvaltningen

Efter det första verksamhetsåret redovisar Folktandvården ett positivt resultat om 5,2 mkr. Resultatet innebär en positiv budgetavvikelse om 12,4 mkr och är en resultatförbättring med 16,9 mkr i jämförelse med 2006. Årets resultat innebär ett positivt utgående eget kapital för förvaltningen om 42 mkr.

Helhetsyn viktig vid uppsökande och nödvändig tandvård 

Folktandvården har skapat Sveriges första centrum för äldretandvård i syfte att utveckla tandvården för äldre, ett område som idag är eftersatt. Tandvårdsstyrelsen ämnar att ta upp frågan om en ny upphandling av uppsökande och nödvändig tandvård i vårens överläggningar med hälso- och sjukvårdsnämnderna, med utgångspunkt i vad som är bäst för patienterna. 

Minimal användning av amalgam

Folktandvården är väl förberedda på det kommande totalförbudet mot amalgam. Under 2007 användes amalgam endast vid 0,6% av alla genomförda fyllningar och endast på patienter inom specialisttandvården med särskilda behov. 

 

Läs snabbinformation från styrelsemötet

 

Om Folktandvården

Folktandvården Västra Götaland jobbar efter visionen "Frisk i munnen hela livet" och verksamheten består av allmäntandvård och specialisttandvård. Vi ansvarar också för klinisk grundutbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt specialistutbildning såväl nationellt som internationellt. Vi har 170 kliniker, ca 3000 anställda och omsätter omkring 1,8 miljarder kronor.

 



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande tfn 0705-561784
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande tfn 0709-931190 Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör tfn: 0706-450028


Läs meddelandet som PDF