Likabehandlade medarbetare
Folktandvården har arbetat fram en handlingsplan för att säkra att vi behandlar alla våra medarbetare lika. Åtgärderna i planen baseras på en undersökning bland medarbetare.
Planens åtta områden
Undersökningsresultatet har - i samarbete mellan arbetsgivare och medarbetare - analyserats och givit vägledning till vilka mål, måltal och åtgärder som föreslås. Områdena som behandlas är: Arbetsförhållanden ur ett könsperspektiv, Förvärvsarbete och föräldraskap, Sexuella trakasserier, Kompetensutveckling, Jämställda löner, Arbetsförhållanden, Trakasserier och Rekrytering.
- Modellen vi använt, det vill säga att basera åtgärderna på medarbetarnas uppfattningar, gör det möjligt att på ett bra och enkelt sätt följa upp effekterna av åtgärderna, säger Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande.
- Givetvis baseras likabehandlingsplanen även på anvisningar i Lagen mot diskriminering i arbetslivet, kompletterar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse.
Investeringar inom Folktandvården 2011–2013
Moderna och fräscha klinker som håller hög kvalitet är en framgångsfaktor för Folktandvården Västra Götaland. Styrelsen fastslog idag Folktandvårdens investeringsplan för 2011-2013 och den innehåller bland annat:
• Två större projekt kommer att projekteras under året. Det ena handlar om ett nytt tandvårdshus i Skövde och det andra innebär en likartad lösning i Trollhättan.
• Specielisttandvården i Borås samordnas i nyrenoverade lokaler på Södra Älvsborgs Sjukhus.
• Utbildningsklinikerna på Odontologen i Göteborg byggs om för att anpassas till aktuella utbildningsvolymer.
• En ny klink planeras på Norra Älvstranden i Göteborg.
• En ny klinik planeras också i centrala Uddevalla.
• Den pågående förändrade klinikstrukturen i Stenungsund kommer att slutföras under sommaren. Detta kommer att innebära en samordnad verksamhet på Strandvägen i Stenungsund inom allmäntandvård och tandreglering.
- Dessutom tillkommer investeringar i utrustning och teknik, säger Lars-Inge Stomberg. Det handlar till exempel om fortsatt digitalisering av röntgenverksamheten och modernisering av lokaler.
- Att våra kunder och patienter får sin tandvård i moderna lokaler med utrustning av hög kvalitet är viktigt för att de ska känna sig trygga hos oss, och samtidigt fortsätta förknippa oss med hög kompetens och kvalitet, avslutar Lena Hult.
Resultatdelning - för långsiktig ekonomisk utveckling
En stabil ekonomi är en förutsättning för att driva och utveckla Folktandvården. Grunden för en positiv ekonomi skapas på varje enskild tandvårdsklinik. För att säkerställa Folktandvårdens ekonomi på lång sikt och samtidigt uppmuntra medarbetarna att nå fastställda verksamhetsmål beslutade styrelsen idag att tillämpa resultatdelning för 2011.
Resultatdelning faller ut när överenskomna måltal och ekonomiskt resultat är uppfyllda. Måltalen inom hela Folktandvården omfattar miljödiplomering och rehabiliteringsplaner för långtidssjukskrivna medarbetare. Inom allmäntandvården tillkommer mål för barn- och ungdomstandvård samt antal tecknade Frisktandvårdsavtal - tandvård till fast pris. Inom specialisttandvården finns måltal för att begränsa köer inom respektive specialitet. Målen överensstämmer med ägarens krav och hälso- och sjukvårdsnämndernas beställningar.
– Resultatdelning finns redan i organisationen idag och vi har positiva erfarenheter eftersom modellen på ett tydligt sätt styr mot gemensamma mål, samtidigt som vi säkrar ekonomin. Detta gör att vi kan fortsätta utveckla Folktandvården, säger Lena Hult.
– Folktandvården är en konkurrensutsatt verksamhet och arbetar på konkurrensneutrala villkor. Det har underlättat utformningen av ett väl fungerande resultatutdelningssystem, avslutar Lars-Inge Stomberg.