Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2011-03-17 15:45


Utveckling ända in i framtiden


Folktandvården har ett uttalat utvecklingsfokus inom allt från specialisttandvård till effektivare arbetsmodeller. Parallellt ingår vi i ett samarbetar där Västra Götalandsregionen tillsammans med andra aktörer inom tandvård, tar fram en gemensam utvecklingsstrategi för tandvård i hela regionen.

Strategin ska identifiera områden med förbättringspotential och föreslår åtgärder. Målet är att utveckla tandvården och dess förebyggande arbete samt säkra framtida personalförsörjning, för att regionens invånare ska erbjudas optimal tillgänglighet och kvalitet på lika villkor.

Tandvårdsstyrelsen har idag godkänt förvaltningens remissyttrande på förslaget och ser fram emot det fortsatta gemensamma utvecklingsarbetet efter beslutet i höst.

- Ett kontinuerligt utvecklingsarbete, såväl inom Folktandvården som inom hela regionen, är en förutsättning för att kunna vara en attraktiv vårdgivare även i framtiden, säger Lena Hult, Folktandvårdens styrelseordförande. Från vårt perspektiv saknar arbetet dock en tydlig strategisk inriktning, exempelvis saknas en beskrivning av utmaningarna inom hälsoperspektivet och åtgärder för framtida kompetensförsörjning.

- I arbetet lyfts även en utvecklings- och forskningsfrämjande miljö som mål, tillägger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande i Folktandvårdens styrelse. Folktandvården Västra Götaland bedriver världsledande forskning vilket gör oss unika inte bara inom regionens gränser.

Nya lokaler planeras i Skövde

Inom allmäntandvården i Skövde pågår en översyn av antalet mottagningar, med målet att skapa en ny, modern, centralt placerad klinik i Skövde. Vi kommer att kunna erbjuder både våra kunder och medarbetare de bästa möjligheterna för en attraktiv tandvård. I den nya lokalen som planeras invigas 2013, kommer även tandregleringskliniken och administrativa enheter att flytta in.

- En samordning av flera mottagningar och funktioner bidrar till ett bra resursutnyttjande, kommenterar Lena. Att kunna hushålla med våra resurser samtidigt som vi erbjuder kunderna en bättre tandvård är alltid eftersträvansvärt.

- Satsningen görs även för att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats för både befintliga och framtida medarbetare, säger Lars-Inge. Bra medarbetare är en framgångsfaktor för oss inom Folktandvården.

Ekonomi och Frisktandvårdsavtal

Månadsrapporten för februari 2011 visar en ekonomi i balans. Verksamhetens kliniker tar ett stort ansvar och den samlade klinikekonomin är viktig för Folktandvårdens ekonomi. Överenskommelserna med Hälso- och sjukvårdsnämnderna har inneburit ytterligare minskade ersättningar i jämförelse med 2010, vilket innebär ytterligare anpassningar i verksamheten för att nå ett positivt resultat för år 2011.

I februari hade 84 470 personer i Västra Götaland valt att teckna Frisktandvårdsavtal - tandvård till fast pris med oss, sedan starten 2007.



Kontaktperson: : Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84,
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90, Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28.


Läs meddelandet som PDF