Pressmeddelande
Från Folkteatern i Göteborg
2009-08-17 15:00


Lättillgängliga konstnärliga Folkteatern!


Den 1 juli 2009 tillträdde Ulrika Josephsson som ny VD för FolkTeatern och Lars Norén som ny konstnärlig ledare. De har nu satt igång arbetet med att både förändra och förnya framtidens Folkteater och att kärleksfullt utmana dess traditioner.

- På teatern vid Järntorget är själva ombygget i full gång. Allt är utrivet och nya moderna och öppna rum är på väg att skapas. Vår strävan är att teatern ska kännetecknas av en öppenhet och en tillgänglighet på många plan, säger Ulrika Josephson, FolkTeaterns nya VD.

Framtidens Folkteatern kommer att bygga på två viktiga hörnstenar: lättillgänglighet och en stark konstnärlig profil. Det handlar inte bara om den fysiska tillgängligheten utan också en mental där de nya ledarna på olika sätt vill öppna upp teatern för en mycket blandad publik och där tilltalet kommer att vara otroligt viktigt. Ett exempel på detta är att undersöka möjligheterna till att texta teaterns föreställningar på olika språk.

Den konstnärliga utvecklingen kommer att ske genom att Folkteatern skapar ett ”Artists in Residence”, där ett antal starka konstnärer kommer att knytas till teatern. De kommer att återkommande regissera på teatern och också föra kontinuerliga konstnärliga samtal med ensemble och publik.

Invigningsföreställningen
Inflyttning i det nya huset kommer ske vid årsskiftet men redan innan dess börjar Lars Norén med ensemblen att repetera för att kunna ha premiär i den nyrenoverade teatern våren 2010. Den första produktionen blir Sofokles OIDIPUS som Lars Norén kommer att göra en egen bearbetning av:

- Jag vill sätta upp OIDIPUS eftersom det är en av den västerländska teaterns ursprungskälla. Det är en oerhört stark berättelse som är aktuell inte minst för att det pågår tusentals Oidupus-berättelser i världen både på grund av krig och inom familjer. Det är både en av mänsklighetens och teaterns äldsta historier, säger Lars Norén som kommer att regissera föreställningen.

- Den faller också in i min strävan att koncentrera mig på utvecklandet av skådespelarkonsten, fortsätter Lars. 

Förutom Oidipus kommer det under våren bli en urpremiär av en nyskriven barnpjäs i regi av Lars-Eric Brossner. Dessutom planeras ett samarbete med Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, kring skådespelarutbildningens slutproduktion

Artists in Residence
De tre regissörerna som kommer ingå i Artists in Residence är Sofia Jupither, Melanie Mederlind och Eirik Stubö.

- Det är glädjande att dessa tre erfarna och mycket kunniga personer tackat ja till uppdraget. Vi är väldigt olika regissörer som ändå har en gemensam grund, säger Lars Norén som kommer att leda arbetet med Artists in Residence där även Folkteaterns regissör och kompositör Lars-Eric Brossner kommer att ingå. I regissörernas uppdrag ingår också att förhålla sig till och utveckla Folkteaterns historia som medlemsförankrad teater och att kärleksfullt utmana teaterns traditioner.

- Det är viktigt att stärka banden till Folkteaterns medlemsföreningar och att nå dess medlemmar på nytt, säger Lars Norén.

Våga söka efter det oprövade
För att komplettera dessa personers gedigna erfarenheter ges också ett uppdrag till Artist in Residence att leta upp ännu oprövade, oetablerade, okända konstnärer och utövare som ska ges ett utrymme att utforska och söka ännu otrampade stigar inom scenkonsten.

Ombyggnaden av Folkteatern kommer också att göra det fullt möjligt att i framtiden spela föreställningar i repertoar. För att utnyttja teaterns fulla potential kommer Folkteatern inleda samarbeten med fler institutioner inom Västra Götalandsregionen men också med flera teatrar och konstnärer i Europa.

Innan det nya teaterhuset öppnar våren 2010 har Folkteatern full verksamhet men på andra platser. Produktionerna ”Krokus och Knall” och ”Shirley Valentine” som hade premiär i våras fortsätter att turnera i regionen, och i oktober har en nyskriven föreställning, ”Sockerpiller”, premiär på Aftonstjärnan. Även produktionen ”Lycka till med allt” som producerats i samarbete med Regionteater Väst kommer att turnera under hösten.



Kontaktperson: Marianne Berggren, Press och Information, FolkTeatern, tel 0767-87 86 26, marianne.berggren@folkteatern.se


Läs meddelandet som PDF