Vid dialog med invånare har det visat sig att det råder olika föreställningar och uppfattningar om på vilket sätt ambulanssjukvården bedrivs. För att bringa klarhet vill Hälso- och sjukvårdsnämnd MittenÄlvsborg (HSN 6), förtydliga hur ambulansverksamheten är organiserad i nämndens upptagningsområde.
Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) bedriver ambulansverksamheten i området och har ambulansstationer i Alingsås, Lerum, Herrljunga och Vårgårda.
Alingsås bemannas med två ambulanser dygnet runt. Lerum och Herrljunga disponerar en dygnetrunt-ambulans vardera. I Vårgårda kommun finns en dagambulans tillgänglig mellan klockan 07.00-19.00.
Ambulanserna används för prioritet 1, 2 och 3 larm. Samtliga ambulanstransresurser som finns till förfogande i de fyra kommunernas upptagningsområde förflyttas för att täcka upp för varandra vid behov.
Mål för väntetid på ambulans uppfylls
Väntetiden på ambulanstransport i Vårgårda, Alingsås, Lerum och Herrljunga ligger mellan 9,3 minuter och 12,3 minuter.
– Det betyder att man med god marginal uppfyller fastställda målkriterier som innebär att ambulanstransport ska nå 80 procent av befolkningen inom 20 minuter på prioritet-1 larm, säger Carina Malmer, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd MittenÄlvsborg.
Utvärdering och reglering av IVPA
För att snabbt vara behjälplig invånare som bor på långt avstånd från en ambulanscentral har ambulanssjukvården och räddningstjänstförbundet i Södra Älvsborg, i ett försöksprojekt provat konceptet I väntan på ambulans (IVPA). Försöket har pågått på några av ambulanssjukvården utvalda orter i Södra Älvsborg. Resultatet ska nu granskas och analyseras.
– Hälso- och sjukvårdsnämnden har följt projektet med stort intresse och ser fram emot att få ta del av den kommande utvärderingen, säger ordförande Carina Malmer.
Utvärderingen av IVPA-projektet väntas bli färdig under hösten. Då ska även en ny författning från Socialstyrelsen som innehåller en reglering av IVPA-verksamheten presenteras.