Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2007-12-20 10:00


Drogvaneundersökning bland gymnasieungdomar i åk 2 i Södra Älvsborg

Gymnasieungdomar som bjuds på alkohol hemma dricker mer


Tre av hundra gymnasieungdomar har använt narkotika de senaste 30 dagarna. Tre gånger fler kvinnor än män bland gymnasieungdomarna röker varje dag och andelen intensivkonsumenter av alkohol är större bland de ungdomar som blir bjudna på alkohol i hemmet.

Detta visar bland annat den drogvaneundersökning som genomförts bland ungdomar i gymnasiets årskurs två i Södra Älvsborg.

Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Mittenälvsborg och Sjuhärad har tillsammans med några kommuner i området genomfört drogvaneundersökningen i samarbete med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Drogvaneundersökningen omfattar totalt 1 163 svarande ungdomar i 89 gymnasieklasser.

Stor andel tillfällighetsrökare

Undersökningen visar att nästan tre gånger fler kvinnor (12 procent) än män (4 procent) röker dagligen bland gymnasieungdomarna. Men ser man till alla som uppger att de någon gång röker är skillnaden inte lika stor; 44 procent av kvinnorna respektive 35 procent av männen. Undersökningen visar dock att en ganska stor andel av hela ungdomsgruppen, var tredje eller mer tillfällighetsröker. Resultaten ligger i nivå med riket i övrigt.

När det handlar om snusvanor, är det betydligt fler unga män som snusar dagligen (19 procent) än unga kvinnor (2 procent). Snusning har inte samma prägel av tillfällighetsvana som rökning har. Siffrorna är i nivå med övriga rikets.

Ogynnsam effekt av bjudvanor

Att bjuda ungdomar på alkohol i hemmet leder till ett ökat totalt drickande. I gruppen som blir bjudna av sina föräldrar är andelen intensivkonsumenter större (62 procent) än i gruppen ungdomar som inte blir bjudna alls eller bara får smaka ur föräldrars glas (44 procent). Andelen män (76 procent) som intensivkonsumerar alkohol minst några gånger per år är något större än andelen kvinnor (66 procent).

Det är en något högre andel män i den här undersökningen som intensivkonsumerar alkohol än i riket som helhet. För kvinnorna är andelen den samma som i riket.

Samband mellan alkohol och skolk

Intensvivkonsumtion av alkohol och skolk har ett samband. Bland de gymnasieungdomar som skolkar 2-3 gånger i månaden eller oftare är 75 procent intensivkonsumenter. Motsvarande siffra bland dem som uppger att de aldrig skolkar är 35 procent.

Vid problem i samband med alkoholkonsumtion uppger kvinnor i något högre utsträckning relationsrelaterade problem och oskyddat sex medan männen rapporterar mer utåtagerande beteenden som slagsmål och bråk med polis.

Färre narkotikaprovare än i övriga landet

Andelen ungdomar som uppger att de någon gång provat narkotika är något mindre i den här undersökningen än i riket i övrigt. Riksundersökningens resultat har legat stabilt sedan 2004. Bland gymnasieungdomarna i Södra Älvsborg som deltagit i undersökningen har 9 procent av männen och 5 procent av kvinnorna använt narkotika senaste året och 3 respektive 2 procent har använt narkotika de senaste 30 dagarna.

Få vuxna ingriper vid mobbning

Undersökningen visar även att en minoritet upplever skolarbetet som meninsglöst samtidigt som bara hälften av gymnasieungdomarna upplever att vuxna ingriper vid mobbning på skolan. När det gäller ungdomarnas sociala miljö, har de flesta gott stöd från sina föräldrar. Hälften av de tillfrågade gör ofta saker tillsammans med familjen på fritiden. Ungdomarna bestämmer i stor utsträckning själva sina utetider på helgerna.

Gemensamt folkhälsoarbete

Drognaveundersökningen är ett led i hälso- och sjukvårdsnämndernas och kommunernas gemensamma folkhälsoarbete för att minska drog- och alkoholmissbruket bland unga.

Syftet med undersökningen är att få jämförbara data mellan kommunerna och riket i stort samt att på några års sikt få ett mått på effekterna av det drog- och alkoholpreventiva arbetet som bedrivs i Södra Älvsborg.

Skolor som deltog i undersökningen

Almåsgymnasiet, Aspero Idrttsgymnasium, Flora dekor, John Bauergymnasiet, Ljud & Bildskolan, Naturbruksgymnasiet Strömma, Naturbruksgymnasiet  Svenljunga, Portalens tekniska gymnasium, Sundlergymnasiet, Sven Erikssongymnasiet, Tingsholmsgymnasiet, Tranemo Gymnasieskola och Viskastrandgymnasiet.

 

För mer information om drogvaneundersökningen i gymnasiet åk 2 kontakta: 

Södra Älvsborg: Leif Hansson 0708-27 62 39

Borås: Gunilla Andersson 0768-88 80 54, Åsa Skytt 033-35 70 00

Ulricehamn: Britt Thorell 0321-59 52 31

Tranemo: Annika Loman 0325-57 60 37

Svenljunga: Lena Lövgren 0325-183 70

Vårgårda: Robert Hagström 0322-60 07 09

 

Läs hela drogvaneundersökningen här

Hälso- och sjukvårdskansliet Borås



Kontaktperson: Planeringsledare Leif Hansson 033-17 48 08, 0708- 27 62 39


Läs meddelandet som PDF