Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2008-09-24 15:30


HSN 6 har godkänt vårdöverenskommelser för 1 298 mkr


Sammanträde 23 september 2008 i Hälso- och sjukvårdsnämnd 6 MittenÄlvsborg

Nämnden har för sin del godkänt sju vårdöverenskommelser för 2009. Av nämndens totala ersättningsutrymme på 1 687 mkr har sammanlagt 1 298 mkr fördelats till den offentliga hälso- och sjukvården, till handikappverksamheten samt till den offentliga tandvården för de uppdrag som ska genomföras under nästa år.

Delårsbokslut

Nämnden godkände Delårsbokslut augusti 2008 och beslöt att överlämna denna till regionstyrelsen.

Periodens resultat kan betraktas som mycket starkt. Det förväntade positiva årsresultatet bedöms uppgå till knappt 24 mkr.

Mycket av uppmärksamheten hittills under året har fokuserats på det förberedande arbete inför införandet av ett regiongemensamt vårdvalssystem. Nämnden ställde sig i sitt remissvar i juni bakom de tankegångar och utgångspunkter om återfinns i idéskissen ”Medborgarnas Primärvård”.
Nämndens arbete under den första delen av innevarande år har också i hög grad ägnats åt att utveckla dialogen med medborgarna. Ett antal kommunvisa träffar med medborgarrepresentanter har genomförts under våren och fortsätter under hösten.

Frågor som rör tillgängligheten har under de senaste åren varit föremål för en massiv uppmärksamhet. Generellt har förbättringar kunnat noteras fortlöpande, men som helhet klaras fortfarande inte de uppsatta vårdgarantitiderna.

Överenskommelsearbete för år 2009 har genomförts med en förändrad tidplan. Med anledning av det kommande vårdvalssystemet har överenskommelsen med primärvården och överenskommelsen om närsjukvård prolongerats. Nämnden genomför vidare en satsning på en så kallad ITVA (InTagningsVård-Avdelning) vid Alingsås lasarett.
Kontaktperson: Ekonomichef Jan Blomqvist, 033-17 49 42

Omförhandling av överenskommelse 2008

Nämnden beslöt att utöka 2008 års ersättningsutrymme för Alingsås lasarett med högst 5 mkr.

Den 19 juni inkom Alingsås lasarett med en begäran om omförhandling av 2008 års överenskommelse mellan HSN 6 och lasarettet. Utifrån sitt produktionsutfall bedömer lasarettet att man har ett behov av ett resurstillskott som innebär ett utökat ersättningsutrymme med 5 mkr.

Resurstillskottet ses av lasarettet som nödvändigt för att på helårsbasis klara det höga vårdtrycket i form av ökat inflöde till akutmottagningen, ett ökat remissinflöde och den höga arbetsbelastning som detta innebär på verksamheterna samt för att klara kravet på en ekonomi i balans.

Resurstillskottet ses som en förutsättning för att fortsättningsvis kunna ge patienterna vård inom ramen för vårdgarantin.
Kontaktperson: Planeringsledare Harriet Johnson Dimberg, 033-17 49 08

Överenskommelse med Styrelsen för Pimärvården Södra Älvsborg

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om primärvård i MittenÄlvsborg för 2009.

Med anledning av det kommande vårdvalssystemet har överenskommelsen med primärvården prolongerats.

Nämndens ersättning för primärvård under 2009 uppgår till 340 mkr.
NärRehab får ett resurstillskott för att möta rehabiliteringsbehovet för de patienter som läggs in på ITVA 80+ (InTagningsVård-Avdelning) vid Alingsås lasarett.

NärRehab får även ett resurstillskott för att möta ökat rehabiliteringsbehov till följd av den satsning som gjorts på palliativa teamet på Alingsås lasarett.
Kontaktperson: Planeringsledare Ing-Marie Rydén-Höök, 033-17 48 02

Överenskommelse om närsjukvård

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om närsjukvård i MittenÄlvsborg för 2009.

Med anledning av det kommande vårdvalssystemet har överenskommelsen om närsjukvård prolongerats.

Överenskommelsen om närsjukvård är tecknad mellan parterna HSN 6, Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg, Styrelsen för Alingsås lasarett och styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus.

Utvecklingsområden 2009-2010:

– Äldre med stort vårdbehov. Parterna åtar sig gemensamt att:
• Utveckla samverkan mellan intagningsvårdavdelningen för äldre, ITVA 80+  vid Alingsås lasarett, NärRehab, primärvård och  kommun i syfte att säkra vårdprocessen för målgruppen.

• Utveckla konceptet Äldresjuksköterskor inom primärvård i syfte att   främja hälsa, förebygga sjukdom och säkerställa vårdprocessen för gruppen äldre som förberedelse för eventuella framtida satsningar.

– Personer i behov av palliativ vård. Parterna åtar sig gemensamt att:
• Utveckla den palliativa vården i enlighet med satsningen på det palliativa teamet på Alingsås lasarett.
Kontaktperson: Planeringsledare Gunnel Sjöberg, 033-17 48 43

Överenskommelse med Alingsås lasarett

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om specialistsjukvård för 2009.

Dock reserverade sig (m) och (kd) mot formuleringen av stycket om den palliativa vården i överenskommelsen (s.9) till förmån för följande yrkande: ”Alingsås lasarett har begärt 7,8 mkr till inrättande av 5 nya vårdplatser, med öppen retur inom palliativ vård. I nuläget finns några få platser och behovet bedöms vara 8-10 vårdplatser. Lasarettet beviljas 7 mkr för utökningen”.

Vidare biföll (v) och (mp) följande tilläggsyrkande från majoriteten:
”Om det visar sig att det finns ett tillåtande ekonomiskt utrymme efter delårsbokslutet den 31 mars 2009 och beroende på hur prognosen ser ut,
då kan en tilläggsöverenskommelse avseende palliativa vårdplatser göras”. 

Oppositionen reserverade sig mot majoritetens tilläggsyrkande till förmån för sitt eget yrkande om att bevilja lasarettet 7 mkr.

Av lasarettets ekonomiska utrymme på 414 mkr, uppgår nämndens ersättning för specialistsjukvård under 2009 till 379,4 mkr.

Under 2006 påbörjade Alingsås utvecklingsarbetet Projekt 80+ på akutmottagningen. Som ett nästa led i det utvecklingsarbetet ligger nu tillskapandet av en intagningsvårdavdelning, ITVA 80+ för att ytterligare tillgodose äldres vårdbehov.

Nämnden bidrar med finansiering om 1,5 mkr för njurbäckenplastiker och en central finansiering på drygt 0,6 mkr sker för att genomföra åtgärder inom palliativ vård.
Kontaktperson: Planeringsledare Harriet Johnson Dimberg, 033-17 49 08

Överenskommelse med Södra Älvsborgs sjukhus

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om specialiserad och högspecialiserad vård för 2009.

Nämndens ersättning för specialiserad och högspecialiserad vård under 2009 uppgår till 392,4 mkr.

Nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvården innebär att fler ICD (implanterbar defibrillator) och CRT (biventikulär pacemaker) ska utföras på SÄS.
Bukaortascreening ska införas i rutinsjukvården i regionen. Screeningprogrammet omfattar 65-åriga män och genomförs vid de fyra större sjukhusgrupperna i regionen, däribland SÄS.

SÄS uppdrag att bedriva högspecialiserad vård i form av strålbehandlingsverksamhet kvarstår även 2009. Uppdraget är gemensamt med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Nämnden delfinansierar en processledare för det hälsofrämjande arbetet på SÄS.

Funktionshinderperspektivet ska integreras i verksamhetens mål, planer och uppföljning. Behov hos personer med flerfunktionshinder ska särskilt beaktas. Lokaler ska vara handikappanpassade och det ska säkerställas att personer med funktionshinder har kommunikationsmöjligheter med sjukhuset.

Inom ramen för SÄS förändringsarbete görs satsningar på gruppen multisjuka äldre genom tillskapandet av en näräldrevårdsavdelning (NÄVA) och genom införandet av den så kallade TryggVE-modellen (Trygghet, Vårdsamverkan, Effektivitet) och förbättrat omhändertagande på AVC.
Kontaktperson: Planeringsledare Katarina Orrbeck, 033-17 48 19

Överenskommelse med Styrelsen för handikappverksamheten
i Västra Götalandsregionen

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om handikappverksamhet i MittenÄlvsborg för 2009.

Nämndens ersättning för handikappverksamhet under 2009 uppgår till 42,6 mkr

Åtaganden avseende ”Delaktighet och jämlikhet”:
Målet är att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara fullt delaktiga och jämlika i samhället utifrån sina personliga förutsättningar. Stöd och åtgärder ska syfta till att konsekvenserna av en funktionsnedsättning minimeras.

Åtaganden avseende ”Bemötande och tillgänglighet”:
Verksamheten ska ge god och tillförlitlig information om den fysiska tillgängligheten. Information ska ges genom den så kallade Tillgänglighetsdatabasen och visas på verksamhetens egen webbplats. Information och kommunikation ska vara anpassad och tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar.

Åtaganden avseende ”Kvalitet och uppföljning”:
Handikapp förvaltningens resurser ska fördelas och organiseras utifrån båda könens behov. Handlingsplan för omhändertagande av personer utsatta för våld i nära relationer ska finnas.

Överenskommelsen innebär inga verksamhetsmässiga förändringar.
Kontaktperson: Planeringsledare Nina Hautanen, 033-17 48 16

Överenskommelse med Tandvårdsstyrelsen

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om tandvård i MittenÄlvsborg för 2009.

Nämndens ersättning för offentlig tandvård under 2009 uppgår till 23,5 mkr. Utöver denna ersättning tillkommer från central nivå dessutom barntandvårdspengen, vars summa ungefär motsvarar nämndens ersättningsbelopp.

Våren 2008 presenterades en ny regiongemensam beställningsmall för tandvård. I denna preciseras vilken tandvård som nämnderna har i uppdrag att beställa och ersätta. Inför överenskommelsearbetet 2009 har den övergripande utgångspunkten varit att tillämpa den nya regiongemensamma beställningsmallen som i huvudsak omfattar det som ingick i nämndens beställning inför 2008.
Kontaktperson: Planeringsledare Anders Thorstensson, 033-17 48 12

Överenskommelse med Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nämnden godkände för sin del upprättat förslag till överenskommelse om region- och rikssjukvård för 2009.

Nämndens ersättning för region- och rikssjukvård under 2009 uppgår till 120,3 mkr.

Beställningen är samordnad mellan de tolv hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen och förutsätter att samtliga nämnder för sin del godkänner överenskommelsen. Överenskommelsen om region- och rikssjukvård vid SU ingår i överenskommelserna mellan styrelserna för SU och hälso- och sjukvårdsnämnderna 4, 5, 7, 11 och 12.

Överenskommelsen grundas på 2008 års beställda vårdvolymer. 2009 års uppdrag utökas något inom hjärtsjukvården enligt nya nationella riktlinjer samt för klinisk genetik. Det är mottagnings- och konsultfunktionen inom verksamhetsområdet Klinisk genetik som utökas för att kunna erbjuda alla invånare i regionen vård på lika villkor. Denna funktion ska också övergå från att vara särkostnads- finansierad till att vara anslagsfinansierad.

Nya riktlinjer för statligt bidrag medför att verksamheten Förebyggande arbete mot STI och HIV/AIDS, inte längre finansieras via statligt stöd. Den nya finansieringsmodellen innebär att ersättning utgår per besök från hälso- och sjukvårdsnämnderna.
Kontaktperson: Planeringsledare Katarina Orrbeck, 033-17 48 19

Begäran om medel för kompensation av ökade hyreskostnader

Nämnden avslog framställningen från styrelsen för Primärvården i Södra Älvsborg om kompensation för ökade hyreskostnader.

Den 9 juni i år inkom styrelsen för Primärvården i Södra Älvsborg med en framställan om medel för att kompensera ökade hyreskostnader för vårdcentralen Sörhaga och Närrehab i Alingsås. Den totala hyreskostnaden uppgår till 1,868 tkr/år.

I november 2006 beslutade dåvarande Primär- och tandvårdsstyrelsen att godkänna fastighetsinvestering för Sörhaga och Närrehab på 22,7 mkr. Konjunkturläget har förändrat kalkylen och medfört en ökning av investeringsutgifterna till 26,8 mkr, vilket styrelsen för Primärvården i Södra Älvsborg beslutade om i september 2007.

Enligt gällande modell ska beslut om strategiska investeringar tas av regionstyrelsen. Berörd hälso- och sjukvårdsnämnd ska yttra sig innan beslut tas. Utan nämndens godkännande förutsätts regionstyrelsen inte godkänna en föreslagen investering. Alla investeringsbeslut behandlas dock inte av regionstyrelsen, utan respektive nämnd och driftstyrelse äger själva ett investeringsutrymme. Som framgår ovan fattades här aktuellt investeringsbeslut av dåvarande primär- och tandvårdsstyrelsen.

En praxis som utvecklats vid finansiering av strategiska investeringsbeslut är att regionstyrelsen svarar för 50 procent av den tillkommande merkostnaden, berörd verksamhet och berörd(a) nämnd(er) tillskjuter vardera 25 procent. Om- och tillbyggnaden av akutintaget samt ombyggnaden av strokeavdelningen vid Alingsås lasarett, är exempel på när nämnden tillskjutit medel enligt denna modell.

Även om det investeringsbeslut som avses i den inkomna framställningen från Primärvårdsstyrelsen inte hanterats av regionstyrelsen, förefaller det rimligt att nämnden givits tillfälle att medverka vid beredningen av detta ärende på ett tidigare stadium. Så har inte skett. I de tidigare fall nämnden bidragit till ökade hyreskostnader har detta skett före ombyggnad/nybyggnad, inte retroaktivt.
Kontaktperson: Planeringsledare Ing-Marie Rydén-Höök, 033-17 48 02

Ny ersättare i Lokala pensionärsrådet

Gudrun Gustafsson (m), utsågs till ny ersättare i lokala pensionärsrådet i MittenÄlvsborg.

Nämndledamoten Gudrun Gustafsson (m), efterträder den tidigare representanten på posten, Anita Borke (kd), som avsagt sig sitt uppdrag i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kontaktperson: Nämndsekreterare Anneli Torstensson, 033-17 48 44

Ny representant i Folkhälsorådet i Vårgård

Beslut i ärendet tas vid nästa sammanträde den 28 oktober.

Nämnden beslöt att avvakta med att utse ny ledamot i Folkhälsorådet i Vårgårda. Den nya ledamoten ska efterträda den tidigare representanten på posten, Anna Davidsson (m), som avsagt sig sitt uppdrag i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kontaktperson: Nämndsekreterare Anneli Torstensson, 033-17 48 44

Sammanträdestider 2009

2009 års sammanträdestider för hälso- och sjukvårdsnämnden fastställdes.

Sammanträdestider 2009: 10/3, 21/4, 26/5, 23/6, 25/8, 22/9, 27/10 och 1/12
Kontaktperson: Nämndsekreterare Anneli Torstensson, 033-17 48 44

För ytterligare information kontakta:
Hälso- och sjukvårdschef Madeleine Andersson, 033-17 48 15
Nämndsekreterare Anneli Torstensson, 033-17 48 44

Läs mer på webben:

Nämndens webbplats  

Hälso- och sjukvårdskansliet Borås


 



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdschef Madeleine Andersson, 033 17 48 15


Läs meddelandet som PDF