Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2009-05-12 16:30


HSN 8 godkände förslag till verksamhetsförändringar vid SÄS


Sammanträde den 12 maj 2009 Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad (HSN 8)

Verksamhetsförändringar vid SÄS

Nämnden godkände det av hälso- och sjukvårdschefen, sjukhusdirektören vid SÄS samt primärvårdsdirektören för Primärvården Södra Älvsborg, utarbetade förslag till verksamhetsinnehåll, genomförandeplan och finansiering av den framtida verksamheten vid SÄS Skene.

Till protokollet bilades två protokollsanteckningar; En från (M), (KD) och (-) samt en protokollsanteckning från (C), (S) och (FP) som också (MP) och (V) anslöt sig till (se länk till protokollsanteckningarna nedan under Länkar).

Nämnden avslog ett tilläggsyrkande från (M), (KD) och (-) om "att uppmana styrelsen för SÄS att snarast utse en ansvarig chef med budgetansvar för Skene lasarett". (M) och (-) reserverade sig mot nämndens beslut att avslå deras tilläggsyrkande.

Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Nedan följer samtliga tolv att-satser som beslutet omfattas av.
Nämnden beslutade:

att godkänna framlagt förslag beträffande vårdformer och vårdinnehåll vid SÄS Skene;

att godkänna framlagda volym- och vårdplatsberäkningar;

att uppmana styrelsen för SÄS att snarast återkomma med förslag och beskrivning av framtida dagkirurgisk,endoskopisk samt mottagningsverksamhet vid SÄS Skene;

att godkänna framlagt förslag beträffande primärvårdens jourverksamhet i Mark – Svenljunga

att godkänna föreslagen struktur för jourverksamheten med notering om att det är av högsta vikt att kompetensen på jourläkarna hålls på en hög nivå;

att för sin del konstatera att samarbetet med primärvården runt laboratoriemedicin bör fortsätta;

att uppdra åt hälso- och sjukvårdschefen att utreda och klargöra Samrehabs roll i förhållande till verksamheten vid SÄS Skene;

att uppmana styrelsen för SÄS att återkomma med en detaljerad genomförandeplan senast 30 juni 2009;

att ge hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att i samverkan med sjukhusdirektören vid SÄS och regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning utreda och lägga förslag till minskat vårduppdrag till SÄS omfattande 49 mkr per år från och med 2011;

att hemställa hos regionstyrelsen om medgivande att nämnden utöver tidigare medgivande på 37,8 mkr innevarande år medges disponera ytterligare medel om högst 12 mkr ur eget kapital;

att hemställa hos regionstyrelsen att nämnden för år 2010 medges disponera högst 24,5 mkr ur eget kapital samt

att hemställa hos regionstyrelsen om ett temporärt utökat regionbidrag på 24,5 mkr för år 2010

Under hösten 2008 genomfördes vid Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS), på styrelsens uppdrag, ett utredningsarbete vad gäller vårdstrukturen vid SÄS Skene som innebar förändrad nivåstrukturering mellan verksamheter vid SÄS enheter i Borås och Skene.
Den 5 februari 2009 fick hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag tillsammans med sjukhusdirektören vid SÄS och primärvårdsdirektören för Primärvården Södra Älvsborg, att med utgångspunkt i vad som beskrivits i majoritetens politiska positionspapper om innehåll och verksamhet vid SÄS Skene, utarbeta ett konkret förslag till verksamhetsinnehåll, genomförandeplan och finansiering av den framtida verksamheten vid SÄS Skene.

Genomförande av uppdraget
Hälso- och sjukvårdschefen, sjukhusdirektören och primärvårdsdirektören har under perioden från den 29 januari 2009 till dags datum haft kontinuerliga avstämningar. Berörda förvaltningschefer har enats om följande ärendegång:

1. Sjukhusdirektören tar fram förslag till verksamhetsinnehåll, genomförandeplan och förslag till finansiering.

2. Primärvårdsdirektören tar fram förslag till primärvårdens jouråtagande i Skene (se tjänsteutlåtande dnr PVSA54/55-2009).

3. Sjukhusdirektörens förslag samt primärvårdsdirektörens förslag presenteras därefter för hälso- och sjukvårdschefen som yttrar sig över förslagen till verksamhetsinnehåll, genomförandeplan samt förslag till finansiering.

4. Primärvårdsstyrelsens förslag till primärvårdsuppdrag biläggs.

5. Ett gemensamt tjänsteutlåtande överlämnas till styrelsen för SÄS och till HSN 8 för beslut; samma tjänsteutlåtande anmäls till styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg.

 

Fastighetsinvesteringar – Lokalförsörjning 2009-2010 för SÄS

Nämnden beslutade att tillstyrka föreslagen fastighetsinvestering vid SÄS Borås.

Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Enligt gängse rutiner ska berörda hälso- och sjukvårdsnämnder yttra sig i frågor som bland annat rör fastighetsinvesteringar vid regionens sjukvårdsenheter. Nämndens uppgift är att utifrån vårdpolitiska överväganden avge synpunkter på om föreslagen investering ligger i linje med en önskvärd utveckling.

I juni 2006 tillstyrkte nämnden tillkomsten av det så kallade Tehuset i Borås. I samband med detta ärende informerades att ytterligare fastighetsinvesteringar skulle komma att aktualiseras.
Styrelsen för SÄS har nu överlämnat en beskrivning av byggnadsprojektet 2010+ och begär ett yttrande från nämnden. Denna beskrivning innebär att huvudbyggnaden i anslutning till Tehuset byggs om för öppen vård och integreras med Tehusets slutenvård.

I korthet kan konstateras att föreslagen investering överensstämmer med en utveckling som bedöms önskvärd från nämndens sida, och skapar också förutsättningar för en effektivisering av verksamheten. Vidare noteras att en hög grad av det pågående arbetet med kostnadsanpassning vid SÄS bygger på en högre grad av integration mellan öppen och sluten vård, vilket utgör en väsentlig del i sjukhusets investeringsplanering. 
                                  

Komplettering av preliminär budget 2010

Nämnden beslutade att återremittera ärendet med hänvisning till majoritetens budgetförslag för regionen.

Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

 

Länkar:


Besök oss på webben:

 



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdschef Madeleine Andersson 033-17 48 15
Ekonomichef Jan Blomqvist 033-17 48 42 Nämndsekretetare Anneli Torstensson 033-17 48 44


Läs meddelandet som PDF