Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2008-02-19 14:50


Hälso- och sjukvårdspolitiker bjuder in kommuninvånare till dialog i Medborgarråd


Medborgarråd är ett nytt sätt för de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna Sjuhärad (HSN 8) och MittenÄlvsborg (HSN 6) i södra Älvsborg att föra dialog med medborgarna. I medborgarrådet kan människor delta i den demokratiska processen genom att göra sin röst hörd och föra fram sina åsikter i hälso- och sjukvårdsfrågor.

Hälso – och sjukvårdsnämndernas främsta uppdrag är att representera nämndområdenas befolkning. HSN 8 företräder befolkningen I Borås, Bollebygd, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn som består av cirka 190 000 invånare. HSN 6 företräder befolkningen i Alingsås, Herrljunga, Lerum och Vårgårda som består av cirka 95 000 invånare.

– Som befolkningsföreträdare har vi ett ansvar att föra dialog med medborgarna. Att samtala kring hälso- och sjukvårdsfrågor ger oss en ökad kunskap om människors tankar, erfarenheter och framtidsvisioner, förklarar Ann-Christine Simonsson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad.

 – Medborgarnas synpunkter är värdefulla. Genom samtal i Medborgarråd kan vi tillvarata befolkningens åsikter om hälso- och sjukvård samtidigt som vi kan svara på frågor och berätta om villkoren för nämndens uppdrag att beställa hälso- och sjukvård åt befolkningen, menar Carina Malmer, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd MittenÄlvsborg.

Stärkt demokrati
Det övergripande målet är att dialogen i medborgarråden ska bidra till att stärka demokratin genom bättre besluts- och beställningsunderlag, större delaktighet, ökad kunskap hos medborgarna och ökat förtroende för den politiska processen.

Som ett komplement till nämndernas nuvarande dialoger med pensionärs-, patient- och brukarorganisationer, har ett antal slumpmässigt utvalda medborgare i åldern 20-60 år bjudits in till Medborgarråd i de båda nämndområdenas samtliga tio kommuner.

I medborgarråden träffar de inbjudna kommuninvånarna representanter från sin hälso- och sjukvårdsnämnd minst två gånger per år med start under februari månad.

Som ett ytterligare steg i att utveckla dialogen med medborgarna planerar nämnderna att under hösten bjuda in till ett öppet dialogmöte och arrangera så kallade åsiktstorg för ungdomar.

Under perioden 20 februari - 31 mars, hålls Medborgarråd i följande kommuner:

Svenljunga

Herrljunga

Mark

Alingsås

Borås

Vårgårda

Lerum

Tranemo

Ulricehamn

Bollebygd



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdschef, Marie Röllgårdh 033-17 48 15
Ordförande i HSN 8, Ann-Christine Simonsson 0703-16 60 09 Ordförande i HSN 6, Carina Malmer 0705-09 42 32


Läs meddelandet som PDF