Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2008-02-06 16:35


Sammanträde 5 februari 2008 i HSN 8 Sjuhärad


På 2008 års första nämndmöte beslöt man att godkänna samtliga föreliggande förslag till beslut på dagordningen. Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad godkände Årsredovisning 2007, SÄS åtgärdsplan och överföring av 2006 års stimulansmedel till 2008 års verksamhet. Nämnden godkände även remissvar till Borås Stad samt svar på skrivelse från Patientnämnden.

 

Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad beslutade:

  • att godkänna förslag till årsredovisning för år 2008 samt att överlämna årsredovisningen till regionstyrelsen.
    Resultatet för 2007 innebär ett överskott på 29,2 mkr. Den positiva budgetavvikelsen har två huvudsakliga förklaringar; uteblivna helårseffekter för nya och utökade verksamheter främst inom primärvården samt ett bättre utfall än förväntat inom områdena högspecialiserad vård och länssjukvård till följd av ett förbättrat utfall i riskdelningen.
  • att för sin del godkänna de förändringar som framgår av SÄS åtgärdsplan 2008-2010 samt att medge utbetalning av det belopp på 20 mkr som särskilt avsatts i 2008 års budget
    I 2008 års budget liksom i överenskommelsen, konstateras att SÄS behöver utarbeta ett program för att åstadkomma kostnadsanpassning. Under en övergångsperiod är det nödvändigt att nämnden lämnar ett ekonomiskt bidrag för att möjliggöra den omställning som krävs. I samband med regionstyrelsens fastställande av 2008 års detaljbudget godkändes även att nämnden får ianspråkta 20 mkr ur eget kapital. Utbetalningen av detta bidrag till SÄS är kopplat till att efterfrågat program presenteras för nämnden. Styrelsen för SÄS har nu översänt ett sådant program i form av en åtgärdsplan. I SÄS åtgärdsplan 2008 – 2010, framgår att det av flera skäl är nödvändigt att omgående starta planering och genomförande av flera utvecklingsinsatser, varav de ändrade ekonomiska förutsättningarna bara är ett av skälen. De främsta motiven som SÄS anger är den medicinska utvecklingen, interna förbättringsbehov, öka möjligheterna att leva upp till SÄS värdegrund, Te-huset ett viktigt stöd för vårdideologin och ändrade ekonomiska förutsättningar.           
  • att medge överföring av 1 093 tkr för fortsatt verksamhet för år 2008 enligt 2006 års ansökningar för stimulansbidrag
    I december 2007 beslutade Socialdepartementet att ändra en viktig punkt i villkoren för redovisning av stimulansmedel. Ändringen gör det möjligt att föra över 2006 års eventuellt kvarvarande medel till 2008 för att kunna genomföra tidigare beviljade satsningar även i år. Redovisningen över hur eventuellt kvarvarande stimulansmedel från 2006 har använts, slutredovisas i mars 2009.
  • att godkänna föreliggande förslag till remissvar samt att ge hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att ge synpunkter på avsaknaden av kommentarer om våld i nära relationer
    Borås stad har ombett nämnden att yttra sig över förslag till ”Återansökan – En Säker och Trygg kommun”. Det är tio år sedan Borås Stad blev certifierad som en Säker och Trygg kommun av Världshälsoorganisationen WHO. Nu ska kommunen återansöka om utnämningen. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad ser med tillfredsställelse att Borås Stad lämnar en sådan återansökan.
  • att godkänna föreliggande förslag till svar på skrivelse från Patientnämnden
    En patient har vänt sig till Patientnämnden då hon upplevt att personalen vid en mammografiscreening på Capio Diagnostik AB i Borås inte lyssnade på henne tillräckligt. I en skrivelse till nämnden ställer Patientnämnden frågan om inte Capio Diagnostik AB enligt gällande avtal borde ha kallat patienten för kompletterande undersökningar och huruvida avtalet är otydligt på denna punkt.
    I nämndens svar till Patientnämnden framgår att man inte anser att avtalet är otydligt samt att vårdgivaren har uppfyllt sitt åtagande.


Läs Nytt från nämnden här

Läs Årsredovisning 2007

Hälso- och sjukvårdskansliet Borås



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdschef Marie Röllgårdh, 033-17 48 15


Läs meddelandet som PDF