Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2014-12-02 17:00


Hälso- och sjukvårdsnämnden Mittenälvsborg

Sista sammanträde för hälso- och sjukvårdsnämnd Mittenälvsborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden Mittenälvsborg har haft sitt sista nämndsammanträde. Efter årsskiftet upphör nämnden och kommunerna kommer att flyttas över till nya nämnder. Herrljunga och Vårgårda går till Södra hälso- och sjukvårdsnämnden. Alingsås och Lerum går till Västra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ungdomsmottagningar

Under dagens sammanträde har nämnden fattat beslut om avtal med Herrljunga kommun med en ersättningsnivå från kommunen på 25 kronor per invånare. Detta innebär en bibehållen verksamhetsnivå.

Under en längre period har hälso- och sjukvårdsnämnden Mittenälvsborg och kommunerna Lerum, Alingsås och Vårgårda försökt komma fram till ett gemensamt beslut om kommunernas ersättning till ungdomsmottagningarna. Parterna är överens om en avtalsmall som reglerar innehållet i verksamheten men inte finansieringen. Nämnden ger uppdraget till kansliet att fortsätta dialogen med kommunernas tjänstemän för att komma överens om ett avtal före årsskiftet.

Vårdöverenskommelser klara

Hälso- och sjukvårdsnämnden Mittenälvsborg har godkänt vårdöverenskommelser med utförarna kring sjukhusvård, tandvård, habiliterande insatser samt primärvård som inte omfattas av vårdval.

Våld i nära relationer

Hälso- och sjukvårdsnämnden Mittenälvsborg vill satsa vidare på arbetet mot våld i nära relationer. Nämnden ger Hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att i samverkan med kommunerna se över avtalet med Utväg Södra Älvsborg. Avtalet ska ses över utifrån gällande lagstiftning och socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer. Förslag till nytt avtalet ska vara klart senast mars 2015.

Barnhus Södra Älvsborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden Mittenälvsborg ställer sig bakom intentionerna att inrätta Barnhus Södra Älvsborg. Syftet är att myndigheter ska samverka när det finns misstankar om att barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år är utsatta för brott. Allt från förhör, läkarundersökning till råd och stöd ska kunna ske under ett och samma tak.  

Länk till handlingar från hela sammanträdet   

Kontaktuppgifter



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF