Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2010-10-27 16:05


Nyheter från Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Göteborg centrum-väster

Ett steg närmare ett närsjukvårdscentrum vid Frölunda Torg


Planerna för ett närsjukvårdscentrum vid Frölunda Torg gick in i en ny fas när hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg (HSN 5) godkände programhandlingen för projektet vid sitt oktobersammanträde.  Blir förslaget verklighet kommer invånarna i västra Göteborg att få ett samlat utbud av vård och hälsa i åtta våningar, med entré inne i köpcentrumet.
I det nya närsjukvårdscentrumet ska Frölunda Specialistsjukhus, Primärvården Göteborg, verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Habilitering & Hälsa samt Göteborgs stad verka tillsammans för att förbättra hälsan i väster. Genom att samla primär- och specialistsjukvård under samma tak slipper patienterna att ta sig långa sträckor till de olika enheterna och vårdverksamheterna får möjlighet till bättre samverkan. Målet är att patienterna inte ska känna av organisatoriska gränser mellan olika vårdgivare.

 

Frölunda Specialistsjukhus invigdes 1968 och byggnaden är i behov av en omfattande renovering och modernisering. Istället för att bara rusta upp befintliga lokaler vill man alltså utveckla närsjukvårdsfunktionen i samverkan med andra enheter.  De nya utrymmena är planerade för att underlätta gemensamma insatser, och läget vid Frölunda Torg ger ytterligare fördelar i form av goda kommunikationer och direktkontakt med medborgarna. Flera av de berörda vårdenheterna finns redan idag utspridda runt Frölunda Torg och alla medverkande i projektet är positiva till att knytas närmare varandra.
 
– Det spännande med det här projektet är att man utgår från patientens liv som medborgare istället för medborgarens liv som patient, säger Magnus Berntsson (KD), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Närsjukvården ska ha sin utgångspunkt i en helhetssyn kring människorna och miljön där man verkar.

 

Att hälso- och sjukvårdsnämnden antog programhandlingen betyder att man sagt ja till att gå vidare med en systemhandling för ett bygge omfattande 22 000 kvadratmeter i åtta våningar. Byggnadsförslaget innebär att det befintliga Frölunda Specialistsjukhus byggs om och integreras med en tillbyggnad med entré från Frölunda Torgs köpcentrum. 

 

Samtliga berörda utförarorganisationer behandlar programhandlingen på sina oktobersammanträden. Beslut om eventuell byggstart ska tas under 2011.
 

Programhandlingen för Frölunda Närsjukvårdscentrum (pdf, 9 Mb)



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (S) tfn 0705-41 72 96,
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (KD) tfn 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (C) tfn 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF