Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2011-12-01 09:00


Beslut om granskade vårdcentraler


Beslut har nu fattats rörande de fyra vårdcentraler i Göteborg som fått allvarlig kritik i samband med den årliga verksamhetsgranskningen. Västra Götalandsregionen häver VG Primärvårdsavtalet med vårdcentralerna Akutläkarna Stampen AB, Hagakliniken AB och GR Medical Center AB från och med 1 december 2011.
- Vi har inte längre förtroende för dessa vårdgivare säger hälso- och sjukvårdschef Ralph Harlid.

Det var i samband med regionens verksamhetsgranskning som allvarliga brister upptäcktes hos fyra vårdcentraler. Efter hälso- och sjukvårdsnämndernas sammanträden i oktober skickades en erinran ut, där vårdcentralerna uppmanades att inkomma med förklaringar och rättelse av bristerna senast 18 november.

Efter genomgång av svaren har hälso- och sjukvårdskansliet funnit att den fjärde kritiserade vårdcentralen, FamiljehälsanVäst AB, har vidtagit rättelser i den omfattningen att de har fortsatt förtroende för att bedriva vårdcentralsverksamhet.

- Det är viktigt att visa att vi inte accepterar avsteg från det regelverk som anges i krav- och kvalitetsboken då det medför konsekvenser för patienter, andra vårdgivare och Västra Götalandsregionen, säger hälso- och sjukvårdschefen Ralph Harlid. Alla måste kunna ha förtroende för vårdvalssystemet.

De patienter som varit listade vid de tre vårdcentralerna kommer att få ett informationsbrev om att avtalen upphört. Västra Götalandsregionen kommer även att skicka ut erbjudande om ny vårdcentral till alla drabbade patienter, men de kan redan idag lista sig där de önskar.
Trots att avtalet upphört har vårdgivarna skyldighet att säkerställa att patienterna får hjälp att få sin vård hos andra vårdgivare.



Kontaktperson: Ralph Harlid, hälso- och sjukvårdschef, tel 0708-16 31 00


Läs meddelandet som PDF