I veckan kommer hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg och i södra och mellersta Bohuslän att besluta om vårdöverenskommelserna för 2013 och 2014. Nytt för i år är att överenskommelserna är tvååriga istället för att som tidigare sträcka sig över ett år.
– Det är viktigt att avtalen präglas av långsiktighet. Det ger bättre förutsättningar för att utveckla verksamheten mot bättre kvalitet och förbättrade medicinska resultat, säger Jan-Åke Simonsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnd 4.
Inom Västra Götalandsregionen finns tolv hälso- och sjukvårdsnämnder med politiskt utsedda ledamöter. Nämnderna är geografiskt uppdelade och deras uppgift är att verka för god hälsa och vård på lika villkor för invånarna i Västra Götaland. Fem av nämnderna, 4, 5, 7, 11 och 12 finns i eller omkring Göteborg.
Hur har förhandlingsarbetet gått?
– Arbetet med överenskommelserna tillsammans med utförarorganisationerna har kännetecknats av ömsesidig förståelse för varandras situation. Nämnderna har följt budgetens anvisningar om att sjukhusvården ska prioriteras, säger Håkan Hilmér, hälso- och sjukvårdschef, Göteborgskansliet.
Är alla överenskommelser klara?
– I dialog med primärvården angående den verksamhet som ligger utanför vårdcentralernas ansvarsområde fortsätter förhandlingen. Det kvarstår vissa frågor och därför kommer hälso- och sjukvårdsnämnderna att fatta beslut om överenskommelsen med beställd primärvård senare i höst.
Kort om innehållet i överenskommelserna
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Överenskommelsen mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna och Sahlgrenska Universitetssjukhuset innebär bland annat:
- Att IVA-platserna på sjukhuset ökas med tio platser under 2013 och ytterligare åtta under 2014, totalt 18 nya platser till en kostnad av 75 miljoner kronor. Det innebär en ökning med nästan 30 procent av antalet tillgängliga IVA-platser
- Att tillgängligheten på sjukhuset blir bättre genom att 30 miljoner kronor satsas under 2013
- En satsning på nya läkemedel till en kostnad av 88 miljoner kronor
- Att uppdraget att bedriva sluten psykiatrisk vård för barn- och ungdomar från Ale kommun överförs från NU-sjukvården till SU.
- En satsning på kognitiv beteendeterapi för vuxna med ADHD
Kungälvs sjukhus
Vårdöverenskommelsen med Kungälvs sjukhus för 2013 innebär att ersättningen till sjukhuset ökas med 30 miljoner kronor, plus de tio miljoner som 2011 och 2012 varit en engångsersättning. Sjukhuset ska enligt överenskommelsen producera lika mycket vård 2013 som 2012. 2014 höjs ersättningsutrymmet med ytterligare 10 miljoner kronor och då ska även vårdvolymen motsvara den höjningen.
Frölunda Specialistsjukhus
Ersättningen till Frölunda Specialistsjukhus för 2013 höjs med cirka 8,7 miljoner kronor jämfört med 2012. Bland annat fortsätter tilläggsöverenskommelsen om hudverksamhet som tecknades under senare delen av 2012 att gälla under 2013. Det innebär att sjukhuset ersätts med 3,3 miljoner kronor mer än i överenskommelsen för 2012. Dessutom utökas ortopedin med 2,5 miljoner kronor. En helt ny kuratorstjänst kommer också att tillsättas. Under 2014 ökar den totala beställningen med ytterligare cirka 5,4 miljoner kronor.
Angereds Närsjukhus
Ersättningen till Angereds Närsjukhus under 2013 och 2014 ökar med sammanlagt knappt 32 miljoner kronor jämfört med vårdöverenskommelsen 2012. Ett av målen för de ökade resurserna är att skapa en psykiatrimottagning med 2-3 läkare. Också ungdomsmottaningen utökas. Andra områden som kommer att påbörjas eller utvecklas är bland annat: gynekologi, barn- och ungdomsverksamhet samt kardiologi och diabetesvård.
Beställd primärvård
En del frågor kvarstår fortfarande och därför kommer besluten om vårdöverenskommelserna för beställd primärvård att tas av hälso- och sjukvårdsnämnderna senare i höst.
Tandvård
Beställningsarbetets har inriktat sig mot att upprätthålla och förbättra tandhälsan bland barn och unga i nämndområdet och att erbjuda invånarna god specialisttandvård. Överenskommelsen innehåller inga större förändringar jämfört med 2012, vare sig av verksamhet eller av ersättningsutrymme.
I området för hälso- och sjukvårdsnämnd 11 (Hisingen) utökas fluorlackningar i årskurs 0-5 till att även omfatta Säve/Tuve och delar av Lundby.
Habilitering & Hälsa
Överenskommelserna för 2013 är i stort sett oförändrade jämfört med 2012. 2014 får verksamheten i Göteborg och södra Bohuslän ett tillskott på fem miljoner kronor som föreslås fördelas mellan synverksamheten, hörselrehabilitering för barn, barnhabiliteringen, hjälpmedel och läkemedel.
Kontaktpersoner
Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli
Håkan Hilmér, hälso- och sjukvårdschef, Göteborgskansliet: 0705-36 84 91
Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 (Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale)
Nämnden sammanträder fredagen den 28 september.
Jan-Åke Simonsson (S), ordförande: 0706-40 60 99
Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 (Göteborg centrum-väster)
Nämnden sammanträder torsdagen den 27 september.
Frank Andersson (S), ordförande: 0705-41 72 96
Hälso- och sjukvårdsnämnd 7 (Partille, Härryda, Mölndal)
Nämnden sammanträder onsdagen den 26 september.
Evert Svenningsson (S), ordförande: 0762-23 47 95
Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 (Göteborg Hisingen)
Nämnden sammanträder onsdagen den 26 september.
Elise Norberg Pilhem (V), ordförande: 0727-28 50 90
Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 (Göteborg, nord-östra)
Nämnden sammanträder torsdagen den 27 september.
Håkan Linnarsson (S), ordförande: 0702-44 29 16