Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2009-06-18 14:49


Pressmeddelande från HSN 5, Göteborg Centrum-Väster

Extra rörelse i skolan


Hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg har idag beslutat att barn som går i årskurs 4 och 5 i centrala Göteborg ska erbjudas möjlighet att få extra rörelse samt kunskap om kost och motion på skoltid.

 

Från och med hösten 2009 kommer 600 barn i centrala Göteborg (SDN Centrum, Linnéstaden och Majorna) att erbjudas möjlighet att delta i projekt RUN, Rörlig Ungdom Nu. Barnen får extra rörelse samt kunskap om kost och motion på skoltid. Projektet kommer att drivas av Redbergslids IK.

 

Målet är att barnen ska röra på sig varje dag och att de ska hitta den/de fysiska aktiviteter som passar dem var och en. Syftet är att öka barnens dagliga fysiska aktivitet och att de ska få kunskap om en hälsosam kost.

 

Projektet kommer att pågå under två års tid, med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år om kommunen (SDN) finansierar hälften av kostnaderna.

 

Sedan hösten 2008 har 300 barn i årskurs 4 i västra Göteborg rörelse på schemat i ett RUN-projekt som drivs av Västra Frölunda IF.

 

I och med dagens beslut erbjuds alla 4‑klassare i centrala och västra Göteborg samt även alla 5‑klassare i centrala Göteborg extra rörelse samt kunskap om kost och motion på skoltid. Erbjudandet om deltagande går till samtliga skolor, och det är varje skola och lärare fritt att välja om barnen ska erbjudas möjligheten.

 

Sedan 2005 driver BK Häcken ett RUN-projekt på Hisingen och Gunnilse IS sedan 2007 ett projekt i nordöstra Göteborg.

 

Sjukvårdsrådgivningen

Nämnden noterade med tillfredsställelse vid sitt sammanträde att Sjukvårdsrådgivningen i Göteborg avsevärt har förbättrat sitt resultat – fler samtal än tidigare besvaras inom tre minuter. Sjukvårdsrådgivningen i Göteborg har nu högsta telefontillgängligheten av sjukvårdsrådgivningarna i Västra Götalandsregionen.

 

Mål och inriktning 2010‑2012

Vid dagens sammanträde fastställdes nämndens mål- och inriktning för perioden 2010‑2012. Nämnden kommer under perioden fortsätta att fokusera på behovsgrupperna barn och ungdomar, äldre, kroniker och funktionshindrade personer samt psykiatri och psykisk ohälsa.

 

Bakom mål- och inriktningsdokumentet för 2010-2012 står (S), (C), (FP) och (V).

Partierna (KD), (M) och (MP) röstade vid sammanträdet på ett eget förslag till mål och inriktning för 2010-2012.



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (S) tel 0705-41 72 96,
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (KD) tel 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (C) tel 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF