Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2011-10-31 16:00


Hälso- och sjukvårdsnämnd 12, nord-östra Göteborg

Fler vårdcentraler kan komma att stängas i Göteborg


Medical Center i Angered och Familjehälsan i Gamlestaden har fått fram till 18 november på sig att ge godtagbara förklaringar till de brister som framkommit vid den årliga verksamhetsgranskningen. I annat fall säger Västra Götalandsregionen upp VG Primärvårdsavtalet. Detta beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden för nord-östra Göteborg vid sitt sammanträde 31 oktober.

Hälso- och sjukvårdsnämnden tog samma beslut som kollegorna för centrala och västra Göteborg gjort tidigare för vårdcentralerna Akutläkarna Stampen och Hagakliniken. Vid den årliga verksamhetsuppföljningen upptäcktes att de fyra vårdcentralerna på flera punkter inte följt de riktlinjer som anges i Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård. Bristerna bedöms som så pass allvarliga att avtalen kan komma att sägas upp. Både Medical Center och Familjehälsan har bland annat i stor omfattning begärt ersättning för tolkarvoden på ett sätt som inte är förenligt med avtalet. Familjehälsan har tidvis även brutit mot avtalsreglerna om att vårdcentralen måste erbjuda kvälls- och helgöppet för sina patienter, antingen själva eller genom samarbetsavtal med annan vårdcentral.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade vid sammanträdet att skicka en erinran till båda vårdcentralerna. Det innebär att de har fram till 18 november på sig att skicka in godtagbara förklaringar till verksamhetsbristerna till hälso- och sjukvårdskansliet. Sägs avtalet upp innebär det att vårdgivaren inte längre har rätt att bedriva vårdcentralsverksamhet inom VG Primärvård.



Kontaktperson: Ingrid Bergman (MP), 1:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnd 12, tel 0705-92 62 64, ingrid.bergman@vgregion.se
Ralph Harlid, hälso- och sjukvårdschef Göteborg, tel 0708-16 31 00, ralph.harlid@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF