Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2008-02-04 17:00


Pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsnämnd 5

Fortsatt positiv utveckling av vården i Centrum-Väster


Årsredovisningen för 2007 visar ett positivt resultat för hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN) 5. Antalet läkarbesök till primärvården i Centrum-Väster har ökat och Sjukvårdsrådgivningen har under året kraftigt ökat antalet besvarade samtal.

 

Läkarbesöken till offentlig och privat primärvård har under 2007 totalt ökat med knappt 1 %, från 246 749 till 248 622 besök. Läkarbesöken till den offentliga primärvården har ökat med drygt 7 %. Vårdcentraler, MVC och BVC har tillförts dietister och psykologer/kuratorer. Psykolog- och/eller kuratorsresurs finns nu vid alla offentliga och privata vårdcentraler.

 

Köerna till ortopedi är fortfarande långa och antal väntande till operation för obesitas/fetma har ökat. Vårdgarantin uppfylls dock inom flertalet områden. Nämndens ekonomiska resultat är +101,6 mkr och har ett eget kapital motsvarande 224,5 mkr. Det positiva resultatet är en bra förutsättning för den kommande utvecklingen och utbyggnaden av primärvård/närsjukvård.

 

Närsjukvårdscentrum vid Frölunda Torg

Under hösten 2007 startades planering av ett närsjukvårdscentrum vid Frölunda Torg. För att utreda förutsättningarna för skapandet har nämnden idag beslutat om en förstudie som beräknas vara klar i juni 2008.

Som grund för arbetet står nämndens strukturdokument om utformningen av närsjukvård och lokalbehov hos olika sjukvårdsverksamheter samt möjligheter till eventuella verksamhetsmässiga vinster vid en eventuell samlokalisering.

 

Nya vårdcentraler

Den nyöppnade vårdcentralen vid Opaltorget i Tynnered innebär ökade kostnader i form av ökad beställning till Primärvården Göteborg. En ny vårdcentral ska öppnas i Kungsladugård med verksamhetsstart snarast möjligt, vilket också innebär en ökad beställning till Primärvården Göteborg.

 

Nämndens beslut idag angående upphandling av en vårdcentral för området Stampen, Heden och Lorensberg siktar mot en verksamhetsstart den 1 januari 2009. Den nya närsjukvårdsenheten i nuvarande Capio Axessakuten AB.s lokaler ska starta den 1 mars 2009. Vidare planeras den nya vårdcentralen för delar av befolkningen som idag hör till Gibraltargatans vårdcentral att starta den 1 september 2009



Kontaktperson: Ordförande Frank Andersson (s) tel 0705-41 72 96,
1:e vice ordförande Magnus Berntsson (kd) tel 0707-14 47 39, 2:a vice ordförande Karin Greenberg (c) tel 0706-85 07 00


Läs meddelandet som PDF