Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2009-12-11 08:12


HSN 11 godkände vårdöverenskommelsen


På sitt sammanträde 9 december beslutade nämnden att godkänna att uppdraget till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) minskar med 140 miljoner 2010, då hälso- och sjukvårdsavdelningen bedömt att majoriteten av åtgärdsförslagen från beredningsarbetet är genomförbara.

Nämnden beslutade i november att ställa sig bakom den genomförda gemensamma beredningen och det förslag på 156 åtgärder som den resulterat i. Hälso- och sjukvårdsavdelningen har granskat förslagen och bedömt att majoriteten av förslagen är möjliga men att några områden skall granskas av de medicinska sektorsråden.
Tre av förslagen har man bedömt som ej genomförbara.

Nämnden beslutade att godkänna att uppdraget till SU minskar med 140 miljoner.

Nämnden hade också att ta ställning till ett förslag till förändring av utbudspunkt. Ett av prioriteringsförslagen är att avsluta hjärtrehabiliteringen på avdelning 604 på Högsbo sjukhus, då behovet minskat kraftigt parallellt med att man infört ett förändrat arbetssätt, som innebär att en större del av habiliteringen sker utanför sjukhuset. Nämnden beslutade att godkänna förslaget.

 

Nämnden beslutade även i följande frågor:

Utbetalning av målrelaterad ersättning till SU

Nämnden beslutade att betala ut målrelaterad ersättning gällande vårdgarantin till SU. Ersättningen omfattar 20 miljoner.

Projekt Doula och Kulturdialog

Nämnden beslutade att bevilja pengar till Projekt Doula. Projektet går ut på att utbilda kvinnor med olika språklig och kulturell bakgrund till att fungera som både doulor och tolkar för gravida invandrarkvinnor.

Avtal med kommunen


Nämnden beslutade att lägga över verksamheterna FaR® – Fysisk aktivitet på recept – och ÄldreLotsen till kommunen för att uppfylla konkurrensneutraliteten inom VG Primärvård. Nämnden beslutade också att skriva ett lokalt avtal om folkhälsoinsatser i Biskopsgårdens stadsdelsnämnd.

Rehabiliteringsgarantin 2010


Nämnden har fått statliga medel för kompetensutveckling inom kognitiv beteendeterapi och utveckling av multimodala behandlingsteam till rehabiliteringsenheter. Nämnden beslutade att ge hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att fördela utvecklings- och volympengar ur rehabiliteringsgarantin till rehabiliteringsenheter och sjukhus i egen regi som nämnden har avtal/överenskommelser med. Fördelningen ska ske utifrån riktlinjer upprättade av hälso- och sjukvårdskansliet.

För mer information: Mariella Olsson, ordförande, 0768-915343,
Erland Lundell, förste vice ordförande, 0706-293821, Vivi-Ann Nilsson, andre vice ordförande, 0704-533700



Kontaktperson: Nämndsekreterare Sophie Nygren, 031-63 07 58, 0705-42 05 73


Läs meddelandet som PDF