Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2010-10-21 09:35


Pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Göteborg centrum-väster

Inbjudan till presskonferens


Närsjukvårdscentrum planeras vid Frölunda Torg

Ett stort och förbättrat vårdutbud under ett tak kommer invånarna i västra Göteborg att erbjudas om planerna på ett närsjukvårdscentrum vid Frölunda Torg blir verklighet. Den 27 oktober beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg om man ska gå vidare med projektet. Förutom fördelar som närhet till kommunikationer och service, ska det planerade centrumet ge vårdverksamheterna bättre möjligheter att samverka efter patienternas behov.

Målet är att samla primär- och specialistsjukvård på en plats som upplevs som nära och lättillgänglig. Frölunda Specialistsjukhus, Primärvården Göteborg, verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Habilitering & Hälsa samsas i projektet, som omfattar vårdverksamheter för både vuxna och barn. De gemensamma lokalerna ska ge en bättre samverkan kring patienterna.

– En väl fungerande närsjukvård där man samverkar brett ger en bättre kvalitet för patienterna, säger Frank Andersson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den programhandling som hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om innebär ett bygge omfattande 22 000 kvadratmeter i åtta våningar i anslutning till det befintliga Frölunda Specialistsjukhus och med entré inne i Frölunda Torgs köpcentrum. I sex plan blir det mottagningar och serviceenheter, i entréplan gemensam reception och patientservice. Det förebyggande hälso- och friskvårdsarbetet är en annan viktig del av närsjukvårdscentrumet, som även ska samla representanter för den förebyggande hälsovården på ett ”Hälsotorg”.

Programhandlingen för Frölunda Närsjukvårdscentrum presenteras:

Tid och plats: Fredag 22 oktober kl 11.00-12.00 på Frölunda Specialistsjukhus

Medverkande: Från hälso- och sjukvårdsnämnden Magnus Berntsson (KD), förste vice ordförande och Karin Greenberg (C), andra vice ordförande.
Övriga medverkande: Thomas Wallén, sjukhusdirektör för Frölunda Specialistsjukhus, Ralph Harlid, hälso- och sjukvårdschef, Gudny Sveinsdottir, områdeschef för Primärvården Göteborg område Väster, samt Rolf Väänänen, projektledare.

För mer information:
Thomas Wallén, sjukhusdirektör Frölunda Specialistsjukhus, thomas.wallen@vgregion.se, tel 031-342 50 02,
Ralph Harlid, hälso- och sjukvårdschef, ralph.harlid@vgregion.se, tel 031-63 05 91



Kontaktperson: Kommunikatör Hedvig Ahlstrand, tel 0705-50 61 79


Läs meddelandet som PDF