Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2007-05-02 15:45


Inkomst och utbildning har betydelse för hälsan


Resultaten från nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? 2006 finns nu i en regional sammanställning på kommun- och stadsdelsnivå.

 

Sammanställningen visar att kommuner och stadsdelar med en hög arbetslöshet, låg inkomst, låg utbildningsnivå och hög andel utrikes födda eller andragenerationens invandrare har en högre grad av ohälsa. Detta stämmer väl överens med andra folkhälsostudier. Ålder är också en faktor som starkt påverkar hälsan.

Områden som oftast återfinns i gruppen med högre grad av ohälsa är Bergsjön, Gunnared, Lärjedalen, Biskopsgården, Majorna, Högsbo, Kortedala och Frölunda samt i viss mån Backa och Lundby.

 

Kommuner och stadsdelar där många uppger sig må bra är Askim, Älvsborg, Göteborg Centrum, Linnéstaden, Örgryte, Tjörn, Styrsö, Torslanda, Lidköping, Uddevalla och Vänersborg

 

Avvikande från denna trend är riskabelt alkoholintag där Linnéstaden, Göteborg Centrum och Majorna toppar statistiken. Orsakerna till detta kan vara att det finns relativt stor andel ungdomar och studerande i området och stort utbud av restauranger och krogar.

 

När det gäller allergier dominerar olika stadsdelar i Göteborg medan andra kommuner har en bättre situation generellt. Möjligtvis kan cigarrettrökning och övriga luftföroreningar ha betydelse.

 

Flest personer som snusar hittar man i Dalslandskommunerna (med undantag för Mellerud) med Färgelanda och Åmål i topp.

 

Störst andel av befolkningen som haft kontakt med sjukvården under senaste tre månaderna ser man i Färgelanda.

 

Det är klart vanligare att bli utsatt för kränkande behandling i Göteborg än i andra kommuner och samma sak gäller rädsla för att gå ut ensam. Minst våld blir man utsatt för i Skövde och Åmål.

 

Den regionala sammanställningen finns på www.vgregion.se/nfhe  



Kontaktperson: epidemiolog Barbara Rubinstein, tel 031-63 08 63, 0705-71 25 13, barbara.rubinstein@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF